”Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%”, informează Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.
Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28. Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă. În nord-vest durează două ore și 18 minute, iar în nord-est, două ore și 26 de minute.
Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, maximul eclipsei se produce și el la ore diferite, dar diferențele sunt doar de câteva minute. Pentru București maximul vine la ora 13:38, cu acoperire de 38%, iar în restul țării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu.
Această eclipsă se va vedea ca parțială din Europa, nord-estul Africii și din Asia. Maximul eclipse se produce undeva prin centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 82%. Experții avertizează populația să NU încerce să vadă eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate.
Sursa: Observatorul Astronomic
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.