Ponderea studenților din domeniile legate de cultură (Arte, Științe umaniste, Jurnalism, Limbi Străine) este de 11% în România, sub media UE de 14,7%. Cel mai mare procent îl are Italia (18,8%), urmată de Estonia (16,3%), Germania (16,1%), Grecia (15,8%) , Franța, Suedia (ambele 15,5%) și Irlanda (15,4%).
La celălalt capăt al scalei, cele mai mici ponderi ale studenților din domeniile considerate culturale au fost înregistrate în Letonia (9,4%), Bulgaria (9,6%) și Cipru (9,9%).
La nivel european, științele umaniste și limbile străine au fost cele mai căutate domenii, înglobând aproape jumătate dintre toți studenții din această ramură a educației.
În România, sunt 59 de mii de studenți la universitățile cu profil cultural, dintre care peste 36 de mii studiază științe umaniste și limbi străine.
Un studiu anterior al Eurostat a arătat că în aproape toate statele membre ale UE-27 (fără Marea Britanie), mai mult de jumătate din populație cunoaște cel puțin o limbă străină, cu cele mai mari ponderi în Suedia (97%), urmată de Letonia, Danemarca, Lituania și Luxemburg (95-96%). La polul opus, în Bulgaria, Ungaria și România, majoritatea adultilor (cu vârsta 25-64) declară că nu vorbesc nicio limbă străină. Cel mai mare procent al populației care nu cunoaște o limbă străină aparținea totuși Marii Britanii, dar pe primul loc a trecut România (cu 64%) după ieșirea acesteia din UE.
Sursa datelor: Eurostat
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.