Adrian Eugen Ionel, fost director general al Companiei Naționale Unifarm SA, a fost trimis în judecată de DNA, pentru luare de mită și abuz în serviciu. Procurorii anticorupție îl acuză că a pretins suma de 760 de mii de euro de la reprezentanții unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziție de echipamente de protecție împotriva infectării cu noul coronavirus (250 de mii de combinezoane și trei milioane de măști). Adrian Ionel a fost plasat sub control judiciar de DNA la sfârșitul lunii iunie.
Alături de el a fost trimisă în judecată și Daniela Lizica Radu, fostă șefă a serviciului comercial al Unifarm SA.
„Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute de Legea achizițiilor publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură” conform DNA.
Potrivit procurorilor, negocierea s-a realizat între Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție. Pentru acest „serviciu”, persoana intermediară ar fi pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului.
Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească cei 760.000 euro.
Deoarece societatea comercială furnizoare nu ar fi achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 % convenit inițial, Adrian Ionel, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A, a decis rezilierea unilaterală a contractului.
Totuși, anterior, firma respectivă ar fi reușit să livreze o cantitate de un milion de măști chirurgicale (neconforme cu standardele stipulate în contract) și 25.920 de combinezoane din totalul echipamentelor menționate în contract, pentru care CN Unifarm SA a achitat suma de 2.380.000 lei (reprezentând doar valoarea măștilor respective).
Prin modalitatea descrisă mai sus s-ar fi produs un prejudiciu în valoare de 2.380.000 lei în patrimoniul CN Unifarm SA, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum de către societatea beneficiară a contractului, precizează DNA.
DNA mai anunță că Unifarm SA s-a constituit parte civilă pentru suma de 2.380.000 lei și că s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați.
Anterior, procurorii au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați (persoana intermediară și doi reprezentanți ai societății beneficiare a contractului), în sarcina acestora reținându-se săvârșirea unor infracțiuni de trafic și cumpărare de influență.
Sursa: DNA
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.