Directorul Programului Alimentar Mondial al ONU (WFP) a explicat în Consiliul de Securitate al Organizației faptul că mulți dintre fermierii ucraineni care produc o cantitate semnificativă din grâul lumii se luptă acum cu rușii, iar dacă se întrerupe fertilizarea terenurilor agricole, recolta va fi din start “cu cel puțin 50% mai mică”.
Războiul va duce la creșterea cheltuielilor lunare ale WFP cu peste 60 de milioane de euro, din cauza prețurilor alimentelor și a costurilor legate de transport și combustibil, a declarat directorul David Beasley: “În aceste condiții, nu vom mai putea furniza alimente suficiente pentru 4 milioane de oameni, iar costurile anuale s-ar ridica la 770 de milioane de euro”.
Beasley a explicat că ONU a fost nevoită deja să reducă proviziile trimise Yemenului cu 50%, “iar acum este posibil să ajungem la zero”. Războiul din Ucraina are de asemenea un impact devastator în țări precum Egipt, Afganistan și Liban, care primesc din Ucraina peste 80% din stocul lor de cereale. Ucraina și Rusia produc, la nivel global, 30% din grâu, 20% din porumb și 75%-80% din uleiul de semințe de floarea soarelui. Programul Alimentar Mondial cumpără 50% din cereale din Ucraina. Înainte de începerea războiului, agenția furniza alimente pentru 125 de milioane de oameni din întreaga lume.
Beasley a declarat că alimentele furnizate de Programul Alimentar sunt suficiente pentru un milion de oameni din Ucraina la momentul de față și vor ajunge la 2,5 milioane în următoarele patru săptămâni și până la 6 milioane până la sfârșitul lunii iunie. Costurile sunt de aproximativ 400 de milioane de euro pentru primele trei luni din 2022 și “ne lipsesc aproximativ 270 de milioane”, a spus el.
Secretarul adjunct de stat al SUA, Wendy Sherman, a spus și ea în cadrul Consiliului că războiul este responsabil pentru deteriorarea securității alimentare globale. “Rusia a bombardat cel puțin trei nave civile care transportau alimente din porturile Mării Negre către restul lumii, inclusiv una închiriată de o companie de agrobusiness. Marina rusă blochează accesul în porturile Ucrainei, în esență oprind exporturile de cereale. Se pare că împiedică aproximativ 94 de nave care transportă alimente pentru piața mondială să ajungă în Marea Mediterană”, a declarat Sherman, adăugând că multe companii de transport maritim ezită să trimită nave în Marea Neagră, chiar și în porturile rusești.
Surse alternative: Reuters, ABC News
Sursa Foto: Nightman1965 / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.