Larry Fink, directorul Blackrock, remarcă faptul că în acest moment “nu se vorbește suficient despre mâncare”, iar acest subiect are implicații geopolitice mult mai grave decât pare la prima vedere. 

FT explică faptul că prețurile pentru energie și petrol au crescut odată cu războiul, la fel și prețurile alimentelor, însă petrolul a revenit la nivelurile dinaintea invadării Ucrainei de către Rusia, iar alimentele nu. Cerealele și uleiul sunt printre cele mai afectate produse, iar din acest motiv, s-au scumpit și carnea, făina (20% față de anul trecut) și chiar margarina (+34%). 

“Da, vorbim mult despre prețul benzinei pentru că asta îi afectează pe americani, dar problema mai mare este mâncarea. Asistăm la o distrugere în masă a terenurilor arabile din Ucraina. La nivel mondial, îngrășămintele sunt mai scumpe cu 100%, iar astfel scade cantitatea de îngrășământ folosit în agricultură. Este un element care dăunează calității recoltelor”, spune Fink.

FT mai atrage atenția că o ieftinire a îngrășămintelor va veni prea târziu pentru a mai avea vreun efect asupra producției agricole din acest an. Banca Mondială a estimat după invazie că prețurile alimentelor la nivel mondial vor crește cu 20% în acest an.

Impactul este deosebit de vizibil în Africa, continent care obișnuia să importe cereale din Ucraina și să își producă propriile alimente. Prețurile la îngrășăminte au crescut în Africa cu 300%, iar continentul se confruntă cu o penurie de două milioane de tone metrice, potrivit Băncii Africane de Dezvoltare, care, deși a aprobat un program de 1,5 miliarde de dolari pentru a ajuta fermierii, avertizează că producția totală ar putea scădea cu 20% în acest an. 

Bill Gates s-a declarat îngrijorat săptămâna aceasta că reducerea livrărilor de grâu, uleiuri și alte alimente, din cauza războiului din Ucraina, aduce scumpiri ale alimentelor, dar și “malnutriție și instabilitate”, remarcând că Africa are nevoie de mult mai multe investiții din partea comunității internaționale. 

Sursa: FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday