Deficitul bugetar în primele zece luni ale anului a fost de 74,04 miliarde de lei (7,05% din PIB), comparativ cu 28,83 de miliarde de lei (2,8% din PIB) în perioada similară a anului trecut. Totuși, Ministerul de Finanțe precizează că 40,74 de miliarde de lei (3,88% din PIB) “au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”.
Creșterea deficitului bugetar aferent primelor zece luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri:
- de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-octombrie datorită crizei, precum și ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (16,29 mld lei).
- de creșterea cu 3,08 mld lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ianuarie-octombrie 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat.
- de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,9 mld lei.
„De asemenea, pe partea de cheltuieli, s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 8,7 mld lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 11,8 mld lei”, precizează ministerul.
Veniturile statului au crescut cu doar 0,9%, la 263,5 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile au urcat cu 16,4%, până la 337,5 miliarde de lei. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 7%, un pas mai mare decât celelalte salarii din economie, având în vedere că, pe total, încasările statului din impozitele pe salarii (ale tuturor, inclusiv bugetari) au crescut cu doar 5,2%.
Venituri (+0,95):
- Impozit salarii +5,2%
- Impozit profit -11,3%
- Contribuții +0,6%
- TVA -11%
Cheltuieli (+16,4%):
- Salarii bugetari +7%
- Achiziție bunuri și servicii +11,2%
- Asistență socială +22,8%
- Dobânzii +25,3%
- Investiții +25%
Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 23,4 mld lei, cu 34,2% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.