Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei, a anunțat într-o conferință de presă că autoritățile daneze au încheiat o evaluare asupra situației și au concluzionat că incidentele au fost cauzate de acțiuni deliberate: ”Nu a fost un accident. Nu există informații despre cine ar putea fi în spatele acțiunii”, a spus oficialul în timpul conferinței din capitala Copenhaga.
Ministrul Energiei a transmis că fisurile sunt prea mari pentru a fi puse pe seama unor accidente (cum ar fi ancore agățate de conducte) și că ele au fost provocate de explozii. De altfel, Institutul Seismologic suedez a raportat că în regiune au avut loc explozii subacvatice înainte să aibă loc scurgerile de gaze. Conductele avariate se află la 70-90 de metri sub nivelul mării, a adăugat ministrul.
Separat, și Magdalena Andersson, premierul în exercițiu din Suedia, a transmis că fisurile au fost provocate de explozii și că autoritățile au informații care sugerează un posibil act de sabotaj: ”Avem informații proprii, dar și primite prin contactele noastre cu Danemarca. Pe baza acestora, am ajuns la concluzia că acesta este probabil un act deliberat. Probabil o chestiune de sabotaj. Nu este o chestiune de atac asupra teritoriului suedez sau danez”. Ea a adăugat că Suedia este în contact strâns cu Danemarca, Germania și partenerii NATO.
Federația Rusă a fost prima care a sugerat varianta unui sabotaj, precizând că în acest fel este pusă în pericol securitatea energetică a întregii Europe, întrucât nu mai poate relua fluxul de gaze prin niciunul dintre cele două gazoducte (în fapt, Nord Stream 2 nu a fost pusă în funcțiune niciodată). Oficialii europeni au fost reținuți în această privință și au anunțat că așteaptă rezultatele anchetei.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.