Conform noii strategii, solicitanții de azil care sosesc în Danemarca vor fi trimiși într-un alt stat în care să le fie procesată cererea. Dacă cererea va fi aprobată, solicitantului i se va permite să rămână în respectiva țară, iar dacă nu, va fi deportat. În acest scop, statul danez a încheiat luna trecută un memorandum cu Rwanda.
”Sistemul actual de azil a eșuat. Este ineficient și nedrept. Copiii, femeile și bărbații se îneacă în Marea Mediterană sau sunt abuzați pe parcursul rutelor de imigrație, iar traficanții de persoane fac bani frumoși ”, a declarat pentru Financial Times Mattias Tesfaye, ministrul pentru Imigrație.
Legea reprezintă cea mai recentă măsură anti-imigrație adoptată de parlament și are ca scop descurajarea solicitărilor de azil. Înaltul comisar al ONU pentru refugiați a comentat că strategia este una împotriva principiilor internaționale de cooperare.
Și organizațiile pentru drepturile omului au criticat legea pentru că ar putea crea un precedent periculos. La rândul său, Comisia Europeană a transmis că procesarea cererilor într-o țară terță ridică “întrebări fundamentale atât despre accesul la procedurile de azil, cât și accesul efectiv la protecție ”.
În 2004, și premierul britanic Tony Blair a încercat să convingă Tanzania să proceseze cererile de azil pentru Marea Britanie, dar nu a reușit să încheie un acord în acest sens.
Surse alternative: Euronews, Financial Times.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.