Tratamentul este încă în curs de revizuire completă de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care a emis până acum o recomandare pentru utilizarea în cazuri de urgență a medicamentului Molnupiravir, doar în cazul adulților cu comorbidități (în special în cazul bătrânilor).
“Credem că beneficiile tratamentului depășesc dezavantajele pentru acei pacienți care riscă cel mai mult să se îmbolnăvească grav de Covid“, a declarat directorul medical al Autorității de Sănătate din Danemarca, Kirstine Moll Harboe.
Marea Britanie a devenit luna trecută prima țară din lume care a aprobat tratamentul, dezvoltat în comun cu Ridgeback Biotherapeutics și pentru care Merck spune că a semnat acorduri de livrare a peste 7 milioane de unități.
EMA a recomandat pacienților să înceapă tratamentul cu comprimatul Molnupiravir în termen de cinci zile de la apariția primelor simptome, în cazul adulților care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă un risc mare ca boala să se agraveze. Datele recente ale studiilor au arătat însă că medicamentul a redus doar cu aproximativ 30% numărul de spitalizări și decesele în rândul pacienților cu risc ridicat de îmbolnăvire. Medicamentul Merck ar putea obține aprobarea de reglementare din SUA până la sfârșitul acestui an.
Autoritatea de reglementare a UE a început, de asemenea, să analizeze Paxlovid, un comprimat antiviral rival de la Pfizer, despre care compania susține că a redus cu 89% șansele de spitalizare sau deces pentru adulții predispuși la dezvoltarea unei forme grave a Covid.
Sursă: Reuters
Sursa foto: Viewimage / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.