De la propunerea lui Cioloș, făcută săptămâna trecută, au apărut mari tensiuni în interiorul formațiunii politice, mare parte din apropiații lui Dan Barna nefiind de acord cu schimbările. După ce Cioloș i-a informat, tot săptămâna trecută, că va demisiona din funcția de președinte în cazul unui vot nefavorabil, disputa dintre cele două tabere s-a transferat în spațiul public. Dan Barna, vicepreședintele USR, i-a replicat “nu merge așa, când nu îți convine, reinventezi partidul”, în timp ce Cătălin Drulă, de asemenea vicepreședinte, a spus că își poate asuma funcția de lider, dacă va fi nevoie.
Anul trecut, pe 1 octombrie, Dacian Cioloș a fost ales președinte al USR, în urma voturilor exprimate de membri. A câștigat cu o diferență de 695 de voturi în fața lui Dan Barna, clasat pe locul doi, dar a fost clar încă de la momentul alegerii că nu va avea majoritatea în Biroul Național. “Majoritățile se mai și construiesc”, declara Cioloș la vremea respectivă. Până la acel moment, cei doi au fost copreședinți ai USR-Plus, formațiune rezultată din fuziunea USR și PLUS în aprilie 2021.
Dacian Cioloș a demisionat ulterior din funcția de lider al grupului Renew din Parlamentul European, iar o săptămână mai târziu, în plină criză guvernamentală, a fost desemnat de Klaus Iohannis să formeze un guvern. Pe 20 octombrie 2021, cabinetul său nu a primit votul de încredere din partea Parlamentului.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.