Deși conservatorii au acum o majoritate de 6 la 3 la Curtea Supremă (după decesul judecătoarei Ruth Ginsburg și înlocuirea ei cu judecătoarea Amy Barrett, considerată ultraconservatoare) votul a fost totuși de 5 la 4, dar surpinzătoare cu adevărat a fost decizia Curții de a judeca acest caz, ea preferând până acum să lase responsabilitatea autorităților statale.
Însă în SUA, Curtea Supremă funcționează și ca instanță constituțională, iar ce cinci judecători care au votat în favoarea anulării restricțiilor au considerat că ”chiar și în timpul pandemiei, nu putem să dăm la o parte prevederile Constituției, nici să le uităm. Restricțiile în cauză, care efectiv îi împiedică pe oameni să participe la slujbe religioase, lovesc chiar în Primul Amendament care garantează libertatea religioasă” se arată în hotărâre.
Cei patru judecători care au votat în defavoarea cultelor au considerat că decizia nu mai este oricum de actualitate, pentru că între timp guvernatorul statului New York a mai relaxat restricțiile, insă și ei au spus că ”statele nu ar trebui să discrimineze instituțiile religioase, nici chiar când ne confruntăm cu crize la fel de mortale cum este aceasta. Însă principiile acestea nu sunt puse în joc acum. Constituția nu interzice statelor să răspundă crizelor sanitare prin restricții care să afecteze mai mult instituțiile religioase, față de cele laice” a notat judecătorul Sonia Sotomayor.
După pronunțarea deciziei, reprezentanții statali au anunțat că: ”Nu mai există zone roșii sau portocalii în New York sau în Brooklyn, ci numai zone galbene, în care deși la întâlnirile neesențiale pot participa maximum 25 de persoane, lăcașele de cult pot funcționa la 50% din capacitate”:
Subiectul a mai divizat judecătorii și înainte. Judecătorul Roberts Jr. s-a alăturat judecătorilor conservatori când au respins petițiile venite din partea deținuților, lăsând centrele de detenție să adopte măsuri pentru a contracara răspândirea virusului, însă tot el a susținut judecătorii liberali atunci când au decis că măsurile care restricționau slujbele religioase, impuse de California și Nevada, erau legale. A motivat atunci că situația sanitară este în dinamică, iar un judecător fără competențe medicale nu o poate evalua corect.
Sursa: The Washington Post
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.