În momentul în care fusese anunțat acest plan, premierul Irlandei de Nord l-a descris drept ”un act incredibil de ostilitate al UE”.
Conform Acordului comercial post-Brexit, Irlanda de Nord beneficiază de un statut special și poate importa din UE fără verificări suplimentare din partea Bruxelles-ului. Practic, oficialii europeni au vrut să invoce Articolul 16 din Acord, care permite Marii Britanii sau UE să ia o decizie rapidă unilaterală dacă există suspiciuni că anumite schimburi comerciale ar produce efecte negative pentru una din părți, în acest caz fiind vorba despre penuria de vaccinuri.
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic declara după prezentarea acestui plan că Londra “pregătește atent următorii pași și un răspuns pe măsură”.
“Ca parte a finalizării acestei măsuri, Comisia se va asigura că protocolul Irlanda/Irlanda de Nord nu este afectat”, a anunțat Comisia Europeană după ce Boris Johnson i-a cerut “să își prezinte clar intențiile”.
Tensiunile au crescut săptămâna aceasta, în special din momentul în care AstraZeneca a anunțat că nu poate onora în totalitate comenzile către UE, invocând probleme de producție. În acest context, Agenția belgiană a Medicamentului a demarat un control la fabrica de producție AstraZeneca de lângă Bruxelles, pentru a vedea dacă întârzierile livrărilor de vaccin anti-Covid se datorează, într-adevăr, unor probleme de producție, iar nu unor livrări preferențiale către Marea Britanie.
Surse alternative: Reuters, Sky, BBC
Foto: Unsplash/Rocco Dipoppa
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.