Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a crescut cu 9,36% în trimestrul al doilea al anului, față de primul trimestru, și cu 15,6% față de același trimestru din 2017, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Faţă de primul trimestru din 2018, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice, potrivit INS. Cele mai semnificative creşteri s‐au înregistrat în industria extractivă (20,47%), în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (19,63%) şi în intermedieri financiare şi asigurări (19,09%).
Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă au avut loc în construcţii (2,35%) şi în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (3,14%). În sectorul bugetar s‐au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în sănătate şi asistenţă socială cu 21,19%, în învăţământ cu 13,55% şi în administraţie publică cu 5,82%.
În al doilea trimestru din acest an, cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă au crescut cu 9,35% față de trimestrul anterior, iar cheltuielile indirecte (non‐salariale) cu 9,66%.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.