Cazuri Covid înregistrate în ultimele 28 de zile / Universitatea Johns Hopkins

Potrivit Universității Johns Hopkins din Maryland (SUA), ale cărei resurse sunt folosite de oficialii americani din domeniul sănătății, pragul de cinci milioane de decese a fost depășit în jurul orei 10:50 (ora României). În ultimele 28 de zile, și-au pierdut viața peste 197 de mii de persoane. De la începutul pandemiei (finalul anului 2019) și până în prezent, au fost depistate pozitiv în urma testării 246,7 milioane de persoane.

Săptămâna trecută, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, atrăgea atenția că atât bilanțul celor infectați, cât și al celor decedați, este în creștere pentru prima dată în două luni, epicentrul fiind Europa: “Vedem că pandemia persistă în anumite regiuni din cauza accesului inechitabil la instrumente”, a spus Tedros, care a amintit că țările dezvoltate fac de 80 de ori mai multe teste Covid și administrează de 30 de ori mai multe vaccinuri, față de statele sărace. 

Potrivit statisticilor citate de CNN, numai 3,6% din cele șapte miliarde de doze de vaccin au fost administrate în țările sărace. Șeful OMS a explicat: “Dacă toate aceste doze ar fi fost distribuite în mod echitabil, am fi vaccinat deja 40% din populația fiecărei stat. Iată că în țările nedezvoltate, personalul medical și cei cu anumite boli sunt vulnerabili în fața coronavirusului, oxigenul nu mai ajunge când ai nevoie de el, iar prin numărul mic de teste efectuate, autoritățile nu pot urmări cum se răspândește virusul”.

Vaccinuri Covid administrate la nivel mondial / Universitatea Johns Hopkins

CNN amintește că primul deces provocat de coronavirus s-a înregistrat pe 11 ianuarie 2020, fiind vorba despre un bărbat de 61 de ani expus virusului în piața de fructe de mare din orașul Wuhan. Primul deces în afara Chinei s-a produs la începutul lui februarie 2020, în Filipine, fiind vorba despre un cetățean chinez originar din Wuhan.

Statele Unite, cu o populație de circa 330 de milioane de locuitori, reprezintă națiunea cu cele mai multe decese raportate, peste 745 de mii, mai multe decât cele provocate de pandemia de gripă spaniolă, în 1918 (675 de mii de decese). Deși acest prag psihologic este important, comparația este totuși imperfectă, populația Statelor Unite fiind astăzi de trei ori mai mare. Totodată, SUA au raportat și cele mai multe cazuri, în jur de 46 de milioane. Referitor la numărul de decese, după SUA, urmează Brazilia (607 mii) și India (458 de mii).

Rusia este una dintre cele mai afectate state în prezent, săptămâna trecută înregistrând recordul de cazuri noi identificate în decurs de 24 de ore – peste 40 de mii, la care s-au adăugat 1.159 de decese. China a vaccinat 75% din populație, în timp ce Australia și-a redeschis granițele pentru zboruri internaționale, pentru prima oară după 20 de luni.

În România, au fost identificate până acum 1.655.024 de cazuri, iar 48.073 de români au decedat din cauza Covid-19. Astăzi, sunt internați 1.876 de pacienți în secțiile ATI, iar alți 42 au fost duși pentru a fi tratați în străinătate. Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), 40,3% din populația adultă a României a primit cel puțin o doză de ser anti-Covid, iar 37,2% este imunizată cu schema completă.

Sursă alternativă: CNN.

Sursa foto: Dennizn | Dreamstime.com.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday