Principalele declarații ale lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, de la conferința săptămânală despre evoluția campaniei naționale de imunizare:
- Vineri s-a ridicat carantina de la lotul ABV 2856. Mai sunt trei țări care au menținut suspendarea vaccinării cu AstraZeneca: Danemarca, Finlanda și Norvegia.
- Personalul medical să crească raportarea reacțiilor adverse, să avem date concludente vizavi de cazurile raportate.
- 41.325 de persoane de pe listele de așteptare au fost programate pentru vaccinare.
- De la 1 aprilie, pentru fiecare vaccin va fi afișat tipul de vaccin, pe platforma de vaccinare.
- Chiar dacă o persoană din etapa a III-a este programată pe liste în fața personajelor din celelalte categorii de risc, este posibil să mai aștepte pentru vaccinare.
- Pe 6 aprilie creștem numărul de persoane vaccinate pe cabinet, în timpul orelor de program, de la 60 la 90 de persoane pe zi. Vom crește capacitatea de vaccinare a fiecărui centru. Din 13 aprilie deschidem încă 125 de cabinete de vaccinare cu Pfizer, la nivelul județelor în care nu s-au deschis cabinete pe 20 martie.
- În aprilie operaționalizăm vaccinarea cu centre mobile, în localitățile din mediul rural, defavorizate, fără medic de familie. Acum centralizăm datele.
- Demararea pregătirilor în vederea includerii medicilor de familie în campania de vaccinare, prin cabinetele proprii, în care vom distribui vaccinuri Jensen și AstraZeneca. Medicii nu vor face programări, ci vor evalua pacienții și vor prioritiza categoriile vulnerabile.
- Pe listele de așteptare sunt 775 de mii de persoane, în funcție de categorii: 447 de mii (57%) sunt din etapa a treia, iar 68 de mii sunt persoane care deservesc activități esențiale. Restul sunt persoane vulnerabile sau în vârstă. La București, Cluj, Prahova, Ilfov, Brașov și Sibiu sunt cele mai multe persoane programate pe listele de așteptare.
- Avem 779 de centre active, cu 963 de fluxuri.
- Bilanțul vaccinărilor: 1,76 milioane de persoane (9,24% din populația României) – sunt 970 de mii cu prima doză și 798 de mii cu doza a doua.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.