Președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au efectuat o vizită la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, acolo unde a sosit, în această dimineață, primul convoi NATO cu tehnică militară și unde au aterizat aproximativ o mie de militarii americani, parte a Batalionului 2, Regimentul 2 Cavalerie, al US Army.
Principalele declarații ale celor doi oficiali:
Klaus Iohannis:
- Domnule Stoltenberg, domnule Geoană, salut vizita dvs. în țară, un moment crucial pentru securitatea euroatlantică. Asistăm la deteriorare accentuată a securității lângă Ucraina și în zona Mării Negre, în apropierea flancului estic al Alianței. Actuala criză nu este una regională, ci afectează securitatea întregului spațiu euroatlantic. Vizita dvs. are loc în momentul sosirii în România celor o mie de militari americani. Aceste două evenimente sunt o dovadă clară a sprijinului NATO și SUA pentru securitatea României în contextul actual marcat de tensiune și instabilitate.
- Mulțumesc o dată în plus domnului Biden pentru demonstrarea solidarității SUA ca aliat și partener strategic al României. Vă mulțumesc și dvs., dle secretar general, pentru implicare și susținerea obiectivului.
- Traversăm cea mai gravă criză după căderea cortinei de fier. Sunt evidente tendințele Rusiei la revenirea politicii de forță și contestării arhitecturii europene de securitate construite după Războiul Rece.
- Am avut o discuție aprofundată despre măsurile pe care aliații trebuie să le ia pentru menținerea securității. Trebuie să fie robuste, ferme, având la bare coeziunea și solidaritatea aliată. România, ca membru NATO și partener SUA, beneficiază de toate garanțiile de securitate de care are nevoie. Garanțiile au la bază angajamentul SUA și altor aliați, cum ar fi Franța. Angajamentul aduce consistență, credibilitate, pentru sporirea securității.
- Susțin necesitatea continuării dialogului diplomatic cu Rusia, pentru dezescaladarea situației, dar fără compromiterea principiilor alianței.
- Plecăm de la premisa că actuala criză nu decurge din arhitectura de securitate, ci din nerespectarea unei prevederi ale sale esențiale.
- Reiterez sprijinul României pentru integritatea, suveranitatea și independența Moldovei, Georgiei și Ucrainei și dreptul lor de a-și clădi viitorul pe baza aspirațiilor europene și euroatlantice.
Jens Stoltenberg:
- Este o plăcere să revin în România un aliat NATO puternic și foarte determinat. Mulțumesc pentru contribuția la alianță, inclusiv pentru găzduirea bazei Kogălniceanu. România nu este singură. Astăzi vor mai sosi și în Bulgaria avioane, pentru misiuni de poliție aeriană.
- Numărul total al militarilor americani în România este de aproape 2.000. Din zona Mării Negre și până în Marea Baltică, aliații susțin țările NATO prin trimiterea de trupe și o mai bună pregătire.
- Miniștrii Apărării din NATO se întâlnesc săptămâna viitoare pentru discuții despre intensificarea prezenței în Est, inclusiv prin noi trupe. Suntem o alianță defensivă, cu misiunea de a păstra pacea.
- Marea Neagră este de importanță strategică pentru NATO, sunt aici trei țări NATO, cărora li se adaugă Ucraina și Georgia. Suntem hotărâți să continuăm dialogul pentru o soluție. Vrem să discutăm cu Rusia în formatul Comisiei NATO-Rusia cât mai curând. Dar nu vom face compromisuri față de principiile noastre, cum ar fi acela ca fiecare țară să își aleagă drumul.
Reamintim, președintele american Joe Biden a menționat pentru prima dată posibilitatea disponibilizării unor trupe suplimentare în România și Polonia, în urmă cu 22 de zile. Cinci zile mai târziu, Pentagonul anunța că a disponibilizat 8.500 de soldați care pot fi imediat trimiși în estul Europei, în cadrul țărilor membre NATO, pentru descurajarea acțiunilor agresive ale Rusiei, dar și pentru calmarea temerilor țărilor NATO din flancul estic. În România se aflau deja alți aproximativ o mie de soldați americani, în cadrul bazelor de la Deveselu și Mihail Kogălniceanu.
Joi au început exercițiile militare comune între Rusia și Belarus. Imediat după, Ucraina a afirmat că exercițiile militare ale Rusiei blochează, practic, traficul maritim în toată Marea Azov și într-o bună parte din Marea Neagră.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.