Consiliul Europei (COE) subliniază că România a făcut progrese importante în ceea ce privește sistemul judiciar și lupta împotriva corupției. Totuși, în Raportul de monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, instituția se declară îngrijorată că legile justiției, care ar trebui dezbătute în această perioadă în Parlamentul României, nu respectă avizul Comisiei de la Veneția și al GRECO (Grupul Statelor Împotriva Corupției). Cere astfel legislativului românesc să țină cont de recomandările instituțiilor europene în acest sens atunci când va adopta noi amendamente la legile justiției.
Raportul face referire inclusiv la libertatea presei din România. A fost publicat chiar în ziua în care o investigație Recorder a arătat că anumite partide politice românești au inventat un sistem prin care se promovează la televiziunile de știri, cu bani publici care ajung în conturile trusturilor prin agenții de media. Aceste contractele de milioane de euro sunt secrete, iar astfel, comisia din Consiliul European afirmă că “utilizarea fondurilor publice de către partidele politice pentru a finanța mass-media și a influența conținutul acestora pe baza contractelor secrete reprezintă cea mai mare îngrijorare”, având posibilitatea de a afecta independența editorială.
Această practică, mai avertizează raportul, subminează libertatea presei și buna funcționare a democrației. Astfel, Consiliul solicită introducerea unor legi care să oblige la dezvăluirea contractelor secrete dintre partidele politice și presă, în baza cărora fondurile publice sunt transferate către mass-media.
“În ceea ce privește independența justiției, desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a marcat un pas important și ar trebui salutată”, mai transmite Consiliul. În ceea ce privește lupta anticorupție, COE cere ca România “să abordeze problema lipsei de resurse umane în cadrul Direcției Naționale Anticorupție”.
Consiliul mai cere României ca în privința modificărilor din domeniul justiției, “să asigure caracterul incluziv al procesului legislativ, să desfășoare consultări semnificative cu toate părțile interesate și să încerce să țină seama de diferitele opinii”.
Sursa foto: Consiliul Europei
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.