“Vom trage Rusia la răspundere pentru aceste încălcări ale integrității Ucrainei. Președintele Putin a adus războiul înapoi în Europa. La mijloc nu este doar Donbass, ci întreaga stabilitate a Europei și pacea mondială. UE îi va face dificil Kremlinului să-și continue acțiunile agresive.
Mai târziu vom anunța un pachet masiv de acțiuni, acțiuni financiare cu impact foarte greu. Economia Rusiei deja este supusă la tensiuni. Măsurile noastre vor slăbi poziția tehnologică a Rusiei din care elitele rusești obțin majoritatea banilor”, a declarat Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.
De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că “alegând războiul, președintele Putin nu a atacat doar Ucraina. El a decis să lanseze cel mai serios atac asupra păcii, asupra stabilității în Europa, din ultimele decenii. Aceste evenimente reprezintă un punct de cotitură în istoria Europei și a țării noastre. Acestea vor avea consecințe de durată și de anvergură asupra vieților noastre, asupra geopoliticii continentului nostru. Sancțiunile impuse Rusiei vor fi proporționale cu agresiunea de care este vinovată. Nu vom arăta semne de slăbiciune”.
Invadarea Ucrainei a stârnit reacții și din partea altor lideri europeni. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a promis că va introduce, alături de aliați, “un imens pachet de sancțiuni economice” care va afecta Rusia: “Președintele Putin a atacat o țară prietenoasă fără să fie provocat și fără un motiv credibil. Au fost nenumăratele salve de rachete și bombe asupra unei populații complet nevinovate. O vastă invazie este în curs de desfășurare pe uscat, pe mare, și în spațiul aerian”.
Din partea Germaniei, cancelarul Olaf Scholz a criticat, “folosind cei mai puternici termeni posibili”, operațiunea militară a Rusiei. Acesta a descris invazia asupra Ucrainei drept “un act nesăbuit al președintelui Putin” și “o zi îngrozitoare pentru Ucraina și una neagră pentru Europa”. În plus, cancelarul a mai adăugat că “nu există o justificare pentru astfel de acțiuni, acesta este războiul lui Putin”.
Ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid, a precizat că țara sa va oferi Ucrainei, dacă va fi nevoie, asistență umanitară: “Israelul are o experiență îndelungată în domeniul războaielor, iar acesta nu este o modalitate de rezolvare a conflictelor”.
În Taiwan, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Joanne Ou, a condamnat, de asemenea, ultimele evenimente din estul Europei, în antiteză față de răspunsul Chinei: “Orașe ucrainene precum Kiev au fost atacate, stârnind temeri cu privire la izbucnirea unui război pe scară largă între Rusia și Ucraina. Facem apel către toate părțile să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și ne opunem utilizării violenței sau constrângerii”.
Președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, a caracterizat acțiunea militară a Rusiei în Ucraina ca “inacceptabilă”.
“Acest pas (al Rusiei), pe care îl considerăm contrar legii internaționale, este o lovitură adusă stabilității și păcii regionale. Regretăm sincer că Rusia și Ucraina, pe care le vedem țări prietene cu care avem relații politice și sociale strânse, s-au întâlnit față în față în acest mod”.
Sursa: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.