Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat vineri că își va suspenda activitatea din Germania, pe fondul unei dispute dintre cele două țări în urma insistențelor Moscovei de a schimba moneda pentru tranzacțiile cu gaz rusesc din euro în ruble.
Anterior deciziei, cotidianul german de afaceri Handelsblatt a transmis că ministerul german al Economiei ia în considerare exproprierea unităților rusești Gazprom și Rosneft din țară, pe fondul preocupărilor legate de securitatea aprovizionării cu energie. Kremlinul a răspuns vineri că o astfel de mișcare ar fi o încălcare a dreptului internațional.
Mai mult, sediile Gazprom au fost percheziționate miercuri de autoritatea de reglementare din UE, în contextul în care Europa își intensifică ancheta pentru a stabili dacă comportamentul Gazprom a provocat o creștere artificială a prețurilor gazelor și a înrăutățit criza energetică a regiunii.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care le-a impus clienților străini care provin din țări considerate de Rusia “neprietenoase” să plătească în ruble pentru livrările de gaz către UE. Germania, care depinde de gazul rusesc în proporție de 40%, a respins solicitările liderului rus, iar ministrul Economiei a declarat joi că țara sa nu va fi “șantajată de Putin”.
În același timp, guvernele și companiile europene lucrează astăzi la o abordare comună privind cererea Rusiei, pe măsură ce amenințarea unei opriri iminente a aprovizionării cu gaze naturale s-a diminuat.
Kremlinul a declarat vineri că nu va închide imediat “robinetele” către Europa, deoarece plățile pentru livrările scadente după 1 aprilie vor fi efectuate în a doua jumătate a acestei luni și în mai. Acest mesaj și semnele că Europa va adopta o abordare pragmatică au stârnit ușurare pe piețe și au determinat o scădere a prețurilor gazelor.
Analiștii au spus că planul de plată în ruble, care cimentează poziția Gazprom în centrul comerțului rusesc cu gaz, se referă mai mult la protejarea companiei de petrol și gaze de viitoare sancțiuni decât la privarea Europei de combustibil.
“Dacă Putin oprește gazul, s-ar putea să fie doar pentru o perioadă relativ scurtă de timp. Are nevoie de banii noștri și nu poate redirecționa toate gazele naturale”, a spus un economist citat de Reuters.
Sursă: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.