Cea mai mare companie petrolieră a explicat faptul că ”un set limitat de date ale noastre, aflate în posesia unui contractor, au fost furate”. Compania nu precizează în ce mod au fost accesate informațiile, nici numele contractorului, dar explică faptul că ”scurgerea nu s-a produs prin exploatarea sistemelor noastre și nu are impact asupra activității noastre”.
Experții în securitate cibernetică spun că ”atacul asupra Saudi Aramco nu are caracteristicile unuia de tip ransomware” (un soft pirat instalat pe dispozitive care confiscă datele și le deblochează după plata unei recompense).
Într-o postare din 24 iunie de pe dark web, un reprezentant al unui grup de hacking anunța că este în posesia unui TB (1.000 de GB) de date ale Saudi Aramco. Hackerul susținea că deține informații despre secrete despre rafinării și despre clienți, angajați și schema de salarizare. Într-o altă postare, același utilizator scria că va șterge datele dacă va primi o recompensă de 50 de milioane de dolari (în criptomonede), sau le va vinde pentru cinci milioane de dolari.
Din cauza volumului de livrări de petrol pe care-l operează (mai mult de un baril din zece poartă ”eticheta” Saudi Aramco), orice amenințare asupra companiei stârnește îngrijorări pe piață. Un atac major asupra asupra unei companii petroliere s-a produs în mai, când americanii de la Colonial Pipeline au plătit cinci milioane de dolari pentru a răscumpăra o serie de date furate de DarkSide, un grup de hackeri din Europa de Est. O lună mai târziu, FBI preciza că a recuperat o mare parte din sumă.
Surse alternative: AP, Financial Times.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.