“Într-o situație de urgență, un stat membru poate autoriza într-un mod limitat un vaccin și distribuirea acestuia către cetățeni”, a explicat Eric Mamer, purtător de cuvânt al Comisiei. Oficialul mai spune că Ungaria trebuie să își asume “întreaga responsabilitate” și răspundere pentru vaccinarea populației cu vaccinul rusesc Sputnik V.
Vaccinurile care utilizează biotehnologie trebuie aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), însă Ungaria poate administra cetățenilor săi Sputnik V conform unei reglementări din 2001 care permite țărilor să introducă un vaccin pe piață în caz de urgență.
“Aceasta vine, desigur, cu răspunderea pentru statul membru. În ceea ce ne privește, suntem clar în favoarea unei autorizații prin EMA. Credem că aceasta este cu siguranță o procedură care este foarte importantă pentru a asigura siguranța față de cetățenii noștri din UE”, a declarat și Stefan De Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei pentru sănătate.
Comisia Europeană nu deține date despre vaccinul Sputnik, dar dezvoltatorul rus de vaccinuri a fost în contact cu autoritatea de reglementare europeană, a mai spus De Keersmaecker.
Ungaria a anunțat la sfârșitul lunii octombrie că intenționează să importe vaccinul rusesc, într-o acțiune separată de strategia Comisiei de a cumpăra vaccinuri pentru întreg blocul comunitar.
Sursă: Politico
Sursă foto: SputinkV site oficial
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.