Potrivit Comisiei Europene, Parchetul European va avea competență în anchetarea:
- fraudelor în materie de cheltuieli și venituri;
- fraudelor în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);
- spălarii de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
- corupției active și pasive sau deturnării de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
- participării la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.
În comunicatul de presă, Comisia amintește că EPPO este prima instituție din UE abilitată să conducă anchete la nivel transnațional. Anchetele vor fi independente față de celelalte instituții europene, precum și de cele 27 de state membre.
”Va completa activitatea altor organisme și agenții ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust și Europol, cooperând cu acestea, precum și cu autoritățile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3 000 de cazuri pe an”, încheie Comisia comunicatul.
Într-un interviu acordat în urmă cu mai multe luni, Kovesi a transmis că nu consideră bugetul Parchetului, de 44,9 milioane de euro, ca fiind suficient pentru desfășurarea activității: ”Avem nevoie de mai mulți procurori specializați pe latura financiară și de analiști. Este dificil să faci anchete în 22 de state, cu 22 de proceduri diferite”.
Un editorial Financial Times arată că ”Parchetul European are nevoie de resurse și sprijin” în încercarea de a recupera fondurile europene fraudate, și compară bugetul anual de doar 44,9 milioane de euro cu fondul de relansare post-pandemie, de 750 miliarde de euro.
Foto: Inquam/Octav Ganea
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.