“Comisia de la Veneția salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a reda atribuțiile procurorilor de la DNA și DIICOT și înțelege faptul că primul pas urgent în această reformă este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție”, se arată în concluziile formulate de Comisie.

Proiectul de desființare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, cu amendamentele adoptate de deputați, urmează să fie dezbătut în Senat. După adoptarea amendamentelor, asociațiile de magistrați au atras atenția că acestea prevăd că orice anchetă poate fi blocată discreționar de către CSM, “introducând ideea că magistrații vor imunitate pentru infracțiuni împotriva justiției”.

În acest context, recomandările-cheie ale Comisiei de la Veneția sunt următoarele:

– Amendamentul 4, care introduce un nou tip de inviolabilitate a judecătorilor și procurorilor în cadrul unui domeniu extrem de sensibil (urmărire penală), depășește cu mult imunitatea și ar trebui eliminat.

– Articolul 6 prevede o nouă competență a CSM, oferind exclusivitate în competența de a decide acțiuni în materie penală împotriva judecătorilor și procurorilor. Imunitatea nu ar trebui să intre în competența CSM și ar trebui să fie adusă direct în fața instanțelor de judecată, fără examinarea prealabilă a CSM.

– Reclamațiile (adesea plângeri penale) depuse de persoane particulare împotriva judecătorilor și procurorilor ar trebui să fie analizate de către parchet. Această problemă trebuie să fie considerată ca o problemă urgentă care are nevoie de reformă.

Întreaga decizie poate fi citită aici:

Default

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday