Tsai Ing-wen este primul președinte din ultimele decenii care recunoaște că în Taiwan sunt instructori americani și afirmă că amenințarea din partea Chinei “crește în fiecare zi”. Ultima garnizoană oficială a SUA a părăsit teritoriul taiwanez în 1979, anul în care Washingtonul a schimbat recunoașterea diplomatică oficială a statului. Totuși, presa a raportat încă de anul trecut că pe teritoriu a fost desfășurat un număr restrâns de trupe americane.
“Ne opunem ferm oricărei forme de schimb oficial și de contact militar între Statele Unite și Taiwan. Nu va exista punct de întoarcere pentru cei ce susțin independența Taiwanului. SUA ar trebui să nu subestimeze determinarea poporului chinez de a-și apăra teritoriile și suveranitatea”, a reacționat ministrul de Externe al Chinei, după afirmațiile lui Tsai, conform presei internaționale.
Într-un interviu pentru CNN, președinta Tsai Ing-wen a subliniat că Taiwan, care este situat la mai puțin de 200 de kilometri de coasta de sud-est a Chinei, este un “far al democrației” care trebuie apărat pentru a susține valorile democratice. În noiembrie 2020, Ministerul Apărării din Taiwan a recunoscut că trupele americane antrenează soldați locali pe insulă, după care și-a retras afirmațiile. Relațiile dintre Taipei și Beijing sunt la cel mai scăzut nivel al ultimelor decenii. De la începutul lunii, China a trimis succesiv sute de avioane de vânătoare în spațiul aerian al Taiwanului.
Manifestările de forță sunt parțial rezultatul întăririi legăturilor dintre Taiwan și Statele Unite sub președinții Donald Trump și Joe Biden. Vânzările mari de arme și vizitele tot mai dese ale oficialilor americani au consolidat reputația internațională a Taiwanului și au antagonizat Beijingul. Într-un discurs din 8 octombrie, președintele chinez Xi Jinping a promis “reunificarea” pașnică cu Taiwanul. Un purtător de cuvânt al Oficiului Chinez pentru Afaceri din Taiwan a confirmat miercuri că Beijingul și-a rezervat dreptul de a folosi forța pentru a urmări “reunificarea”.
În interviul acordat CNN, Tsai a cerut Japoniei, Coreei de Sud și Australiei să sprijine insula: “Atunci când regimurile autoritare demonstrează tendințe expansioniste, țările democratice ar trebui să se unească pentru a se împotrivi. Taiwanul este în prima linie”. Nu există tratate între SUA și partenerii săi regionali care să garanteze asistența Taiwanului în cazul unui atac. Dar, pe măsură ce tensiunile au crescut între Taipei și Beijing, unele țări și-au exprimat sprijinul pentru insulă. Joe Biden a avut un răspuns ferm la întrebarea dacă SUA ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze: “Da, avem un angajament și vom face asta”. Casa Albă a minimizat ulterior comentariile sale și, vorbind cu CNN, Tsai a spus că oamenii au “interpretări diferite” despre ceea ce a vrut să spună președintele american.
Cu toate acestea, Tsai și-a exprimat încrederea că SUA și celelalte democrații din regiune vor veni în ajutor, în cazul în care presiunile din partea Chinei vor crește. Președinta Taiwanului a adăugat că nu renunță la posibilitatea îmbunătățirii relațiilor cu Beijingul, spunând că se va întâlni cu Xi Jinping pentru discuții, dacă acesta este dispus.
Taiwan și China au fost guvernate separat de când naționaliștii s-au retras în Taiwan, la sfârșitul războiului civil chinez, acum mai bine de 70 de ani. Însă Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, consideră insula ca pe o parte inseparabilă a teritoriului său, în ciuda faptului că nu a controlat-o niciodată.
Interviul integral pe CNN.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.