UPDATE: Ministrul taiwanez al Apărării anunță că Armata Republicii Chineze (PLA) a lansat mai multe rachete balistice în apele teritoriale taiwaneze, la nord-estul și sud-vestul insulei, începând cu ora locală 13:56 (08:55 ora României): “Armata noastră a monitorizat situația prin mijloace multiple, în timp ce sistemul nostru de apărare a fost activat. Condamnăm o astfel de acțiune irațională care pune în pericol pacea în regiune”, se mai arată în mesajul preluat de Reuters.
Imaginile apărute pe rețelele de socializare arată rachetele lansate de Armat Chineză în strâmtoarea Taiwan.
BREAKING: China’s military conduct long-range live-fire drills targeting designated areas on the eastern part of the Taiwan Strait after Pelosi visit pic.twitter.com/sdXXu3Kktl
— Insider Paper (@TheInsiderPaper) August 4, 2022
Într-o declarație de presă, Ministerul Apărării din Taiwan a spus că “va susține principiul pregătirii pentru război fără a căuta război”. Armata Taiwaneză are în dotare crucișătoare dezvoltate pe cont propriu cu dotări antirachetă despre care susține că ar fi similare cu sistemele americane Aegis, după care a fost construit și scutul de la Deveselu.
Ultima datâ când Armata Chineză a lansat rachete în apele dimprejurul Taiwanului a fost în anul 1996, potrivit agenției Reuters.
Știrea inițială: Încălcarea spațiului de identificare aeriană de către aeronavele de luptă chineze nu reprezintă un eveniment nou, dar numărul mare al acestora este. Spațiul de identificare aeriană are de regulă câțiva zeci de kilometri în afara spațiului aerian național și este declarat de fiecare țară pentru prevenirea unui atac. În cazul în care o aeronavă intră în spațiul de identificare este somată și condusă în afara acestuia.
Potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, a activat apărarea antiaeriană și a trimis patrule aeriene de intercepție, după ce 27 de aeronave chineze au intrat în strâmtoarea Taiwan, din care 22 (J-11, J-16 și Suhoi Su-30) au pătruns în spațiul de identificare al insulei.
Ulterior, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că alte aeronave neidentificate, probabil drone, au zburat miercuri seara deasupra insulelor Kinmen și că a tras rachete luminoase pentru a le determina să se retragă. Analiștii militari estimează că, în cazul unui atac chinez asupra Taiwanului, insulele mai mici din strâmtoare ar fi primele puncte pe care China ar dori să le securizeze.
Exercițiile militare chineze în jurul insulei principale din Taiwan au început joi la prânz (ora 2.00, ora României) și se vor desfășura, potrivit presei de stat chineze, până pe 7 august. Vor avea loc trageri cu muniție reală, într-un scenariu ce simulează, potrivit experților militari, o acțiune de blocadă a principalei insule taiwaneze.
Au fost selectate șase zone majore în care navele și avioanele nu au voie să intre, în această perioadă. Ele sunt poziționate în dreptul porturilor cheie, care devin astfel blocate efectiv, potrivit autorităților taiwaneze. Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că forțele sale armate “operează ca de obicei” și monitorizează situația: “Nu căutăm nicio escaladare, dar nici nu vom da înapoi atunci când vine vorba de securitatea și suveranitatea noastră”, se arată în comunicat.
Potrivit corespondentului BBC, 50 de zboruri au fost anulate, iar peste 900 sunt rerutate pentru a ocoli zonele de interdicție aeriană impuse de Armata Populară Chineză.
Știrea se actualizează
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.