Cercetătorii firmei EvodiaBio au încercat să găsească metode de a îmbunătăți gustul berii fără alcool. Aceasta pierde gustul normal al berii în timpul procedeelor de eliminare sau reducere a conținutului de alcool, precum încălzirea berii (pentru evaporarea alcoolului), care distruge și substanțele care dau aroma berii, sau prin minimizarea procesului de fermentație, care reduce și transferul aromei de la hamei către bere.
Aceștia au dezvoltat un tip de drojdie folosită în panificație pentru a produce un tip de molecule numite monoterpenoide, cele care dau aroma specifică berii și care provin din hamei. Acestea pot fi apoi adăugate berii fără alcool pentru a-i reda aroma tipică berii. Cercetătorii speră că aplicarea acestei tehnologii va mări consumul de bere fără alcool ca o alternativă viabilă la alcool și la băuturile carbogazoase.
Mai mult, aceste substanțe pot înlocui utilizarea hameiului chiar și în producția berii normale. Hameiul este o cultură specifică regiunii temperate, fiind crescut majoritar în Europa Centrală (Germania și Cehia) și în Statele Unite. Pentru a produce un singur kilogram de hamei, este nevoie de 2.7 tone de apă. Conform cercetătorilor, pentru a produce aceeași cantitate de bere, metoda lor are nevoie de 10 mii de ori mai puțină apă și produce de 100 de ori mai puține emisii de dioxid de carbon.
Conform cercetătorilor, această metodă de producție poate fi modificată pentru a produce și alte substanțe aromatice naturale, precum mentolul (30% din care este produs artificial din produse petroliere), citralul (găsit în lămâi și portocale) sau curcumina (găsită în muștar și turmeric).
Surse alternative: Nature, Universitatea din Copenhaga, National Academy of Sciences
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.