Meteoritul a căzut pe 16 ianuarie 2018, iar cercetătorii i-au recuperata resturile două zile mai târziu, de pe suprafața înghețată a unui lac din SUA. Dată fiind durata scurtă de timp, substanțele aduse din spațiu de acesta nu au fost alterate semnificativ.
„Acest meteorit este special pentru că a căzut pe un lac înghețat și a fost recuperat rapid. A fost foarte curat. Am putut vedea că mineralele nu au fost mult modificate și, ulterior, am constatat că meteoritul conținea o gamă bogată de compuși organici extratereștri”, a spus Philipp Heck, curator la Field Museum din Chicago și coordonatorul studiului.
Cercetătorii cred că aceste tipuri de compuși organici identificați acum, au ajuns pe Pământ și în istoria vechea a acestuia prin meteoriți și ar fi putut contribui la formarea elementelor necesare vieții. Meteoritul din Hamburg s-a desprins dintr-un asteroid-mamă (format acum 4,5 miliarde de ani) în urmă cu aproximativ 12 milioane de ani, călătorind în acest timp prin spațiu până când a căzut pe Pământ.
Eșantioanele studiate de echipa din Chicago pot fi comparate cu altele care urmează să fie colectate în viitor. Agenția Japoneză de Explorare a Spațiului va aduce în decembrie mostre ale asteroidului Ryugu, iar Osiris-REx al NASA a colectat deja fragmente din asteroidul Bennu, pe care le va aduce pe Pământ în 2023.
Sursa: CNN.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.