Pe măsură ce noi vaccinuri anti-Covid au fost dezvoltate, aprobate, și puse la dispoziția statelor, experții din domeniul sanitar au tot avertizat că acestea trebuie să ajungă și la națiunile subdezvoltate, pentru a permite cel puțin vaccinarea cu o singură doză. Cu cât virusul infectează mai multe persoane, cu atât este, statistic, mai probabil să apară variante din ce în ce mai periculoase, care să facă vaccinurile existente ineficiente.
Organizația Mondială a Sănătății a făcut apel în repetate rânduri la națiunile dezvoltate să doneze o parte din dozele de vaccin anti-Covid pe care le dețin, în loc să le țină în depozite sau să-și vaccineze populația cu trei doze. La momentul demarării campaniei de vaccinare cu doza booster (a treia) la nivelul marilor economii globale, OMS a cerut “stoparea de urgență” a proiectului, argumentând că administrarea celei de-a treia doze este “imorală și incorectă”. Dar apelul OMS a rămas fără răspuns.
În august 2021, experții Organizației Mondiale a Sănătății avertizau că o distribuție mai largă și egală a dozelor de vaccin reduce riscul apariției unor variante din ce în ce mai periculoase.
Până în acest moment, de la startul campaniei de vaccinare cu a treia doză în SUA, în luna septembrie, peste 36 de milioane de americani au primit doza booster, în contextul în care abia 60% din populația țării a dorit să se vaccineze cu primele două.
În același timp, în Africa de Sud sau în Botswana, una din țările în care se suspectează că a apărut varianta Omicron rata de vaccinare este de 20-23%, din cauza problemelor de aprovizionare cu vaccinuri.
Specialiștii sunt de părere că, în contextul apariției din ce în ce mai frecvente a unor noi tulpini de coronavirus, cu cât actualele variante circulă mai mult, cu atât este mai probabil ca acestea să ducă la apariția unor tulpini care suferă mutații și devin astfel din ce în ce mai periculoase, chiar și pentru persoanele vaccinate.
Analiză completă: Business Insider.
Sursa foto: Peter Kováč | Dreamstime.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.