”Liderul puterii executive a incitat miercuri o mulțime să dea buzna peste reprezentanții puterii legislative, pentru a determina Congresul și pe vicepreședintele Pence să respingă anumite voturi ale electorilor, pentru ca victoria lui Biden să nu poată fi certificată” scrie Wall Street Journal în editorialul de astăzi.
”Din ziua de miercuri rămâne rușinea zilei de miercuri și decurg întrebări despre ce rămâne de făcut cu ultimele 13 zile din mandatul lui Donald Trump. Liderii democrați Nancy Pelosi și Chuck Schumer au cerut deja înlăturarea sa de la Biroul Oval, fie de către Cabinet, în temeiul celui de-al 25-lea Amendament, fie prin declanșarea unei noi proceduri de punere sub acuzare, proces căruia Trump i-a supraviețuit la începutul anului trecut” reface Wall Street Journal cronologia evenimentelor din ultimele zile.
În opinia publicației americane, Donald Trump a depășit noi limite constituționale, deși a jurat să respecte legile Statelor Unite, motiv pentru care este acuzabil (impeachable în engleză). Asaltul asupra Capitoliului este un moment mult mai grav și mai grăitor decât afacerea Ucraina, pentru care a fost pus sub acuzare anul trecut dar a fost achitat de Senat.
În continuare, WSJ analizează ambele variante prin care mandatul lui Trump poate ajunge la final mai rapid:
Înlăturarea forțată din funcție, în baza Amendamentului 25 (necesită votul a jumătate dintre membrii cabinetului său), ar părea un act neînțelept, cu excepția cazului în care Trump va fi în postura de a provoca un nou act nesăbuit sau neconstituțional. Trump a promis, după momentul de Capitoliu, că va asigura o tranziție pașnică. În cazul destituirii, ar putea juca o carte a victimei politice.
Procesul de punere sub acuzare (impeachment) este unul transparent, dar vine pe finalul mandatului. Ar transmite mai mult un mesaj pentru viitorul președinte, decât pentru Trump: acela că Congresul se va proteja de populiștii din toate sferele ideologice. O punere sub acuzare ar veni târziu și le-ar servi drept muniție susținătorilor președintelui în funcție și nu-l va ajuta mai târziu pe președintele ales. În plus, democrații s-ar fi bucurat acum de mai multă credibilitate, dacă nu ar fi demarat același proces în urmă cu un an. Ar arăta acum ca o răzbunare politică, decât un triumf al constituționalismului, se mai arată în argumentația asumată de Boardul editorial al celui mai important cotidian de afaceri din SUA.
Astfel, arată jurnaliștii, cel mai bine și pentru Donald Trump și pentru restul lumii, ar fi ca acesta să-și asume responsabilitatea și să demisioneze. Ar fi cea mai ”curată” soluție, pentru că atribuțiile prezidențiale ar fi imediat transferate către vicepreședintele Mike Pence. Demisia sa ar opri și valul de demisii de la Casa Albă și din Cabinet, care lasă guvernul fără oameni importanți.
”Un act de grație ar fi puțin probabil din partea lui Trump. În orice caz, această săptămână probabil i-a încheiat cariera politică. I-a costat pe republicani majoritatea în parlament, dar și Casa Albă. Și, mai mult, și-a mințit cei mai loiali suporteri că Congresul și Pence vor întoarce rezultatul alegerilor din noiembrie. A refuzat să accepte un aspect de bază al democrației: acceptarea rezultatului votului. E mai bine pentru toată lumea, inclusiv pentru el, dacă pleacă în tăcere” încheie editorialul influenta publicație americană.
Articolul integral pe Wall Street Journal
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.