În Raportul Global Economic Perspectives (GEP), Banca Mondială arată că economia românească ar urma să înregistreze în acest an o creștere de doar 3,5%, după o contracție de cel puțin 5% în 2020, iar în 2022 România ar înregistra un avans de 4,1%. Prognoza precedentă era de creștere cu 4,9% în 2021.
Potrivit Raportului, în 2021 redresarea economică generală va fi una redusă, cu o creștere preconizată de 4% a economiei mondiale (în raportul din octombrie, BM preconiza o creștere de 4,2%), însă rămâne cu 5% sub tendința de dinaintea pandemiei.
Banca Mondială se așteaptă ca Regiunea Europa și Asia Centrală (ECA), din care face parte și România, să înregistreze o creștere moderată, de 3,3% în acest an. Precizează că acest scenariu este condiționat de distribuția unui vaccin eficient la începutul lui 2021 în economiile avansate, pe marile piețe emergente precum și în economiile în curs de dezvoltare, inclusiv în Rusia, iar în a doua parte a anului și în alte țări.
Banca Mondială estimează că SUA, cea mai mare economie din lume, va înregistra o creștere de 3,5% în 2021, după o contracție estimată la 3,6% în 2020, în timp ce pentru Zona Euro creșterea este estimată la 3,6% în acest an, după o scădere de 7,4% în 2020. China, care a înregistrat o creștere de 2% în 2020, va înregistra anul acesta un avans de 7,9%.
”Ca și în cazul crizelor economice anterioare, se preconizează că pandemia va avea efecte adverse de lungă durată asupra activității economice globale și asupra veniturilor pe cap de locuitor. Economia globală se îndreaptă către un deceniu cu rezultate dezamăgitoare. (…)
Comunitatea globală trebuie să acționeze rapid și cu forță pentru a se asigura că ultimul val de îndatorări nu se termină cu crize financiare în piețele emergente și în economiile în curs de dezvoltare, așa cum s-a întâmplat anterior. Pandemia a exacerbat riscurile și vulnerabilitățile existente legate de datorii”, mai arată Banca Mondială în Raportul Global Economic Perspectives.
Instituția spune că pandemia a condus la cea mai puternică creștere anuală a datoriilor publice din ultimii 30 de ani, iar cele mai afectate sunt piețele emergente și țările în curs de dezvoltare.
David Malpass, președintele BM, menționează că eforturile de a veni cu un pachet cuprinzător pentru a atenua datoriile au fost împiedicate de refuzul creditorilor din sectorul privat și al unor țări, în special a Chinei, de a participa la acest demers.
Surse alternative: Banca Mondială, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.