Supergigantele roșii sunt cele mai mari stele din univers în ceea ce privește volumul, deși nu sunt cele mai dense și nici cele mai strălucitoare stele de pe cer. Ele apar când o stea moderat masivă arde tot hidrogenul din miezul său și începe procesul de fuziune a heliului, de unde provin elementele mai grele, cum ar fi carbonul și fierul, care determină stelele să se extindă.
Astronomii cred că aceste elemente fuzionează până când formează un nucleu de fier care nu mai poate continua procesul nuclear în mod durabil, ceea ce provoacă explozia stelei. Potrivit studiului publicat în The Astrophysical Journal, supergiganta roșie a fost descoperită în vara anului 2020, cu 130 de zile înainte de a exploda, cu ajutorul a două telescoape din Hawaii.
Echipa de cercetare a identificat un material circumstelar dens care înconjura steaua în momentul în care a explodat și care ar fi același gaz care a provocat o explozie de radiații strălucitoare în acea vară. Astfel, cercetătorii au stabilit că supergigantele roșii “suferă modificări semnificative în structura lor internă, care apoi duc la ejecția tumultuoasă a gazului cu câteva momente înainte de a exploda”. Asta înseamnă că și alte telescoape vor fi capabile să observe tipuri similare de radiații luminoase care ar putea semnala alte supernove iminente.
“Detectarea mai multor evenimente de genul acesta va avea un impact dramatic asupra modului în care definim ultimele luni ale evoluției stelare, unind observatori și teoreticieni în încercarea de a rezolva misterul asupra modului în care stelele masive își petrec ultimele momente ale vieții”, a spus dr. Wynn Jacobson-Galán, autorul principal al studiului.
Sursa: KeckObservatory, SkyNews
Foto: Keck Observatory/Adam Makarenko
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.