Oamenii de știință caută modalități pentru a afla când s-au format primele galaxii. Conform celei mai acceptate teorii, Universul a început printr-un ”Big Bang” în urmă cu aproximativ 13,8 miliarde de ani, iar epoca întunecată cosmică a început la aproximativ 370 de mii de ani după Big Bang și a continuat încă 1 miliard de ani.
În acel moment, singurele surse de lumină erau fie fotonii eliberați înainte, care sunt detectabili și acum, sub formă de radiație electromagnetică, fie cei eliberați de atomii de hidrogen neutri, invizibili în prezent.
Acest efect este cunoscut sub numele de “redshift”, unde lungimea de undă a luminii este alungită (sau deplasată spre capătul roșu al spectrului) pe măsură ce trece prin cosmosul în continuă expansiune. Pentru obiectele care se apropie de galaxia noastră, efectul este inversat, lungimea de undă se scurtează și se deplasează spre capătul albastru al spectrului, și astfel apare fenomenul “blueshift”.
Timp de aproape un secol, astronomii au folosit aceste efecte pentru a determina distanța galaxiilor și viteza cu care Universul se extinde. În acest studiu, echipa de cercetare a folosit telescopul Keck I din Hawaii și a conchis, pe baza nivelului de redshift, că galaxia GN-z11 a luat naștere la doar 400 de milioane de ani după Big Bang. Cercetătorii așteaptă acum o evaluare independentă pentru a trage concluzia că respectiva galaxie definește chiar limita Universului.
Sursă: ScienceAlert
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.