“Tribunalul anulează decizia, deoarece Comisia nu a reușit să demonstreze că există un avantaj în sensul articolului 107 alineatul (1) TFUE1”, au spus judecătorii, referindu-se la normele UE în materie de concurență. Decizia pronunțată azi de Curtea de Justiție de la Luxemburg nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.

Apple a salutat decizia Curții europene: „Acest caz nu a fost despre câte taxe plătim, ci despre unde ne este solicitat să le plătim. Suntem mândri de a fi cel mai mare contribuabil din lume, deoarece știm rolul important pe care îl joacă plățile fiscale în societate”.

Și ministrul de Finanțe irlandez a salutat decizia: „Irlanda a spus întotdeauna clar că nu a existat niciun tratament special pentru cele două companii Apple. Suma corectă … a fost percepută în conformitate cu normele normale de impozitare irlandeze”.

În august 2016, Comisia Europeană a acuzat Apple că a avut beneficii fiscale ilegale în Irlanda între anii 2003-2014 și a obligat Irlanda să încaseze de la Apple impozite în valoare de 13 miliarde de euro. Comisia Europeană susținea că gigantul tehnologic american a beneficiat de ajutor de stat ilegal în temeiul a două hotărâri ale autorităților fiscale irlandeze.

Surse alternative: Reuters, Euronews, Bloomberg

 

 

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday