Deși economia a reînființat majoritatea joburilor pierdute, sunt cu cinci milioane de persoane neangajate mai multe față de perioada pre-pandemică.
Recuperarea este, însă, inegală, așa cum a explicat președintele FED, cu pierderi accentuate pentru cetățenii de culoare, hispanici, femei sau persoane fără studii superioare. Spre exemplu, în statele Idaho sau Utah rata șomajului este foarte scăzută, dar în Hawaii, Alaska sau New York, depășește 7%.
În domenii care presupun interacțiunea între persoane, care în pandemie fie au funcționat online, fie deloc, se fac foarte greu angajări din cauza restricțiilor cu care au fost obișnuiți oamenii: ”Fără acești angajați, este greu și pentru cei cu alte slujbe să mai muncească, pentru că nu au cu cine să își lase copiii, de exemplu”, arată Cindy Lehnhoff, care conduce Asociația americană pentru Îngrijirea Copiilor. S-a modificat și comportamentul celor care își caută un nou job: după o lungă perioadă de lucrat de acasă, unii ar dori să continue în acest format, alții doresc un program mai flexibil sau vor să petreacă mai mult timp alături de familie. Și angajatorii își reconfigurează activitatea, optând pentru automatizare și reconfigurarea spațiilor de lucru.
”Economia trece printr-o schimbare de ansamblu, care se resimte pe fiecare ramură. Ne gândim tot mai mult unde vrem să lucrăm și în ce fel. Oamenii analizează care e cea mai bună opțiune pentru ei”, a evidențiat Ben Bernanke, fost președinte al FED între 2006 și 2014.
Potrivit datelor Departamentului pentru Muncă, în majoritatea sectoarelor industriale sunt disponibile mai multe slujbe decât șomeri care au lucrat anterior în domeniile respective. Și în educație și servicii de sănătate se caută acum 1,7 milioane de persoane, față de 1,1 milioane care și-au pierdut un job în acest domeniu, în ultimele 18 luni.
Pentru a corecta această situație, companiile ar putea să ajute persoanele să se recalifice, un proces de durată, însă. Altă strategie, pe termen scurt, a fost creșterea salariilor. În HoReCa sau logistică, salariile au crescut cu 8,8%, respectiv 6% în ultimele cinci luni, iar asta a ajutat. Numai că în ultimele săptămâni, pe fondul răspândirii variantei Delta, a încetinit și în aceste sectoare ritmul angajărilor.
În prezent, 3,2 milioane de șomeri, adică 40% din total, nu au mai lucrat de mai bine de șase luni, potrivit Washington Post. Pentru ei ar putea fi foarte greu să se reangajeze, fiindcă nu se mai înființează joburi în domeniul în care au lucrat sau fiindcă angajatorii nu mai au încredere în competențele lor.
Analiza integrală pe Washington Post
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.