Actualul președinte, Joe Biden, nu va repeta greșeala lui Barack Obama de a nu explica, din “prea multă modestie” măsurile luate. Odată semnat planul de relansare de 1.900 de miliarde de dolari, Biden va face turul Statelor Unite pentru a promova proiectul adoptat. Pachetul, unul dintre cele mai mari ca valoare din istorie, include 400 de miliarde de dolari sub forma unor plăți directe de până la 1.400 de dolari pentru familiile americanilor.
Din punct de vedere politic, este un obiectiv atins – sondajele de opinie arată că trei din patru americani susțin proiectul lui Biden, fapt ce provoacă agitație opoziției republicane. Obama a primit puțin credit pentru planul adoptat în 2009, care avea ca obiectiv reducerea șomajului, precum și salvarea locurilor de muncă existente. Spre deosebire de fostul președinte, Joe Biden își va menține popularitatea și avantajul prin promovarea planului adoptat.
Biden urmărește, de asemenea, să restabilească încrederea în guvernul federal, pentru că, spune el, aceasta scăzut treptat, “de la sfârșitul anilor ‘60, până unde se află în acest moment”.
În 1942, anul în care s-a născut Joe Biden, președintele era Franklin Roosevelt, arhitect al programului New Deal, un set de măsuri ample pentru proiecte de infrastructură și reforme financiare ce a scos America din Marea criză economică din anii ‘30 .
Când Biden era student la Universitatea din Delaware, Lyndon Johnson a lansat setul de măsuri pentru reducerea sărăciei, drepturi civile și protecția mediului. În 1974, când Richard Nixon a demisionat din funcția de președinte, Joe Biden era deja senator. În 1981, președintele republican Ronald Reagan a criticat planul lui Johnson și a început să-l demonteze. O revizuire majoră a impozitelor din 1986 a avut ca rezultat creșterea inegalității între cetățeni dar și a deficitului bugetar, însă l-a făcut pe Reagan atât de popular, încât Biden însuși a picat în acest tip de mentalitate, așa cum arată un articol scris chiar de el în 1988.
Nu numai că această filozofie a dominat scena politică americană timp de 40 de ani, dar în 2017 Donald Trump a făcut exact ca Reagan, promovând un proiect de lege care a redus impozitele pentru corporații și pentru cei bogați, inclusiv pentru el și pentru apropiații săi.
Deși proiectul lui Biden va ajuta considerabil la redresarea economiei, acesta nu este lipsit de dezamăgiri pentru cei mai de stânga dintre susținătorii săi. De exemplu, “American Rescue Plan” nu impune un salariu minim de 15 dolari pe oră. Cu toate acestea, mai arată analiza The Guardian, Joe Biden încearcă să pună capăt unei perioade de patru decenii de “Reaganism”, ca filozofie politică.
Analiza completă pe The Guardian.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.