Trump: People really don’t even know if Denmark has any legal right to Greenland. But if they do, they should he give it up because we need it.
(Greenland has been under Danish control since 1721)
pic.twitter.com/7r3JoZoRlV— Republicans against Trump (@RpsAgainstTrump) January 7, 2025
Cu mai puțin de două săptămâni înainte ca Donald Trump să redevină președinte, acesta a șocat lumea cu declarații făcute de-a lungul unei conferințe de o oră, la vila sa de la Mar-a-Lago, în care a răspuns întrebărilor jurnaliștilor, de la războiul din Ucraina, la intențiile sale de a alipi Canada, Groenlanda și de a prelua Canalul Panama, chiar și cu forța militară, la eficiența încălzirii pe gaze naturale și până la faptul că “eolienele înnebunesc balenele”.
The Guardian analizează modul reacție al lumii la declarațiile viitorului președinte al SUA, arătând că “există o deconectare epică între așteptata normalizare și viitorul absurd de anormal cu care se confruntă America și lumea întreagă. Conferința de presă de o oră a bătrânului de 78 de ani, de la moșia sa din Mar-a-Lago, Florida, sugerează că încă nu am văzut nimic din ceea ce urmează”.
John Bolton, fost consilier de Securitate al lui Donald Trump, în primul său mandat, a vorbit la CNN despre situația imposibilă în care sunt puse guvernele Danemarcei și Groenlandei (a căror securitate este garantată de SUA) de declarațiile lui Donald Trump.
Bolton: “If you’re the prime minister of Denmark, your NATO ally is refusing to say they’re not gonna attack your territory.” pic.twitter.com/LBqQdGNzDR
— Aaron Rupar (@atrupar) January 8, 2025
“Amenințările repetate ale lui Trump la adresa aliaților SUA indică faptul că acesta va depăși pozițiile din primul său mandat”, scrie The Guardian. “Trump a precizat clar că râvnește Groenlanda și Canalul Panama și nu a exclus să le ia cu forța. El și-a reiterat interesul de a transforma Canada într-un stat american și a promis că va redenumi Golful Mexic în Golful Americii. (…) Dintr-o dată, președintele America First, care a jurat să facă pace proiectând putere, vorbește ca predecesorii săi belicoși, precum George W Bush. Un astfel de expansionism este muzică pentru urechile liderului rus Vladimir Putin, a cărui invazie în Ucraina s-a bazat pe aceeași logică că granițele nu mai sunt fixate, iar teritoriul poate aparține celui mai puternic”.
Analiza merge mai departe, constatând că nici elitele americane nu mai reacționează la acest tip de declarații, nimeni nu-l mai face acum fascist pe Trump, actorii de la Hollywood s-au abținut să mai facă glume pe seama sa la ceremonia Globurilor de Aur, iar “mogulii tech cad unii peste alții îngrămâdindu-se să-i doneze bani”.
“Blufează Trump? Este acesta doar un truc elaborat pentru a părea dur pentru viitoarele negocieri legate de tarifele vamale? Este tot ceea ce se întâmplă un efort, caracteristic lui, de a arunca lucruri strălucitoare care distrag atenția de la subiecte mai importante? (…) Sau poate că există o altă posibilă explicație. Trump, o fostă vedetă de reality TV care tânjește după atenție și este obsedat de ratinguri (audiențe), ar putea simți presiunea «sindromului celui de-al doilea album». Cum să depășești un prim mandat în care l-ai acuzat (în mod fals) pe predecesorul tău că ți-a interceptat telefonul, în care l-ai susținut pe pedofilul Roy Moore, în care le-ai aruncat prosoape de hârtie oamenilor dintr-un Puerto Rico devastat de furtuni și ai sugerat înălbitorul de rufe ca remediu pentru Covid și multe altele. Răspunsul ar fi că trebuie să fii și mai extrem, și mai provocator, și chiar mai scandalos decât data trecută. Marți a fost un semnal de deșteptare pentru cei care așteaptă o normalizare a lucrurilor – de fapt, ei merg ca somnambulii spre dezastru”.
Analiza integrală pe The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.