NASA lucrează intens la formarea unei coaliții internaționale care să ducă până în 2024 “prima femeie și următorul bărbat” pe Lună, dar programul Artemis poate fi și un mod de relansare a leadershipului și influenței Statelor Unite (ca soft-power) la nivel mondial, consideră Mark Whittington (scriitor și columnist specializat în problemele de politică spațială) în The Hill.
Deși NASA a căutat în Rusia un partener firesc, după asocierea în proiectul Stației Spațiale Internaționale, Dimitri Rogozin, șeful Administrației Spațiale a Federației Ruse, a ridiculizat Programul Artemis, considerându-l unul politic, un fel de NATO spațial. A lăsat de înțeles că ar opta mai repede pentru o colaborare cu China, dar exact asta i-ar putea face să se înțeleagă pe congresmenii republicani și democrați asupra deblocării banilor pentru Artemis. Spre deosebire de republicani, care consideră China ca fiind cel mai important rival al SUA, democrații se tem mai tare de Rusia.
Analistul american consideră că, oricum, China nu va lua în calcul la modul serios cooptarea Rusiei în programul său spațial. Dar situația seamănă întrucâtva cu cea din anii 90, când Bill Clinton a salvat programul Stație Internaționale (ISS) prin cooptarea Rusiei ca partener, ignorând implicațiile politice. Mai târziu, americanii au renunțat la programul navetelor spațiale și au lăsat aprovizionarea ISS în seama rachetele rusești Soyuz. Soluția găsită până la urmă și pusă recent în aplicare a fost parteneriatul dintre NASA și companiile private. În luna mai doi astronauți americani au fost aduși pe Stația Spațială Internațională de o rachetă a companiei SpaceX, care îi va și aduce înapoi pe 2 august.
Cu costuri estimate inițial de 35 de miliarde de dolari, Programul Artemis a fost lansat în 2017, prin unificarea mai multor proiecte spațiale anterioare. În proiect mai sunt implicate agențiile spațiale din Japonia, Canada, Australia, precum și Agenția Spațială Europeană (ESA). În urmă cu două luni, Reuters a anunțat că Administrația Trump a pregătit un acord internațional ce va permite exploatarea resurselor pe Lună.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.