Potrivit unei analize Politico, la sfârșitul lunii februarie, majoritatea statelor UE nu folosiseră toate dozele de vaccinuri anti-Covid disponibile. În unele state, dozele sunt stocate pentru asigurarea rapelului pentru persoanele cărora le-a fost administrată prima doză, în timp ce în alte state, numărul mare de doze neadministrate indică faptul că acestea pur și simplu nu sunt folosite.
Toată această situație, în contextul în care tot mai multe state UE învinovățesc Comisia Europeană pentru ritmul lent în care se desfășoară campania de imunizare, acuzând-o că negocierile și aprobarea vaccinurilor au durat prea mult, iar cantitățile livrate sunt prea mici.
Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, dă vina însă pe AstraZeneca pentru faptul că a livrat în primul trimestru din acest an mult sub cantitățile contractate. Compania trebuia să furnizeze între 80 și 100 de milioane de doze până la sfârșitul lunii martie, dar în ianuarie a anunțat că va livra doar 40 de milioane, invocând probleme de producție. Însă nici acest obiectiv nu a fost atins și a livrat în total mai puțin de 12 milioane de doze către UE.
În același timp, unele țări nu folosesc toate dozele de vaccin Oxford/AstraZeneca pe care le au. Potrivit Politico, cele mai recente date disponibile arată rata de administrare (dozele utilizate în fiecare țară din UE față de dozele primite) diferă semnificativ în funcție de producător. În Belgia, Ungaria, Olanda și Slovenia, mai puțin de o treime din dozele Oxford/AstraZeneca recepționate au fost administrate până pe 7 martie. În Germania, oamenii au refuzat să se vaccineze cu serul de la AstraZeneca, după ce cercetătorii germani au pus la îndoială eficacitatea în rândul persoanelor mai în vârstă, astfel că mai puțin de jumătate din dozele disponibile au fost administrate.
În schimb, vaccinul BioNTech/Pfizer, care constituie majoritatea dozelor livrate în Europa, este utilizat la o rată mult mai mare de toate țările. După Malta care este singura țară UE care a administrat până acum numai vaccin Pfizer, România a utilizat cele mai multe doze de vaccin de la Pfizer (peste 79%) din totalul dozelor administrate. 14,6% din dozele administrate la noi în țară sunt de la AstraZeneca și 6,7% de la Moderna.
Politico notează că nici achiziționarea de vaccinuri în afara cadrului UE nu a reprezentat o soluție. În Ungaria, unde autoritățile au cumpărat vaccinuri și din Rusia și China rata de vaccinare este de 65% din totalul dozelor primite, una dintre cele mai scăzute din UE. Vaccinul rusesc Sputnik V reprezintă mai puțin de 8% din dozele administrate în Ungaria, în timp ce vaccinul chinezesc Sinopharm reprezintă aproximativ 27%. Cea mai mică rată de administrare a vaccinurilor o înregistrează Olanda, după ce a folosit doar 63% din totalul vaccinurilor primite până pe 7 martie.
Potrivit datelor furnizate Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), Lituania și Malta ar fi utilizat 100% din dozele primite, însă Politico notează că aceste date nu sunt complete sau întotdeauna corecte, deoarece conform raportărilor la nivel național, Lituania, spre exemplu, administrase până pe 5 martie 85% din dozele disponibile. Cele mai mari rate de utilizare a dozelor de vaccin anti-Covid primite se înregistrează în Danemarca (peste 90%), Grecia, Polonia și Portugalia. România ocupă poziția 16 în clasamentul utilizării numărului de doze, cu aproximativ 77% din doze administrate.
Până ieri, potrivit ECDC 11,3% din populația Uniunii Europene primise cel puțin o doză de vaccin, cea mai mare rată de imunizare fiind înregistrată de Ungaria, 19,7%, în timp ce Germania, Italia, Spania se situează sub media UE (toate între 10 și 11%). În România a fost imunizată cu prima doză 11,2% din populație.
Sursa: Politico.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.