Cu prețul barilului blocat în jurul pragului de 40 de dolari și fără perspectiva unei reveniri, companiile recurg la fuziuni și achiziții pentru a reduce costurile și a diminua pierderile provocate de pandemie, după ce deja au concediat angajați (peste o sută de mii de oameni în SUA) și și-au redus producția.

Peste 50 de companii americane de petrol și gaze cu datorii în valoare totală de peste 50 de miliarde de dolari și-au declarat anul acesta insolvența pentru a obține protecție financiară în fața creditorilor. Analiștii apreciază că în următorii doi ani vor apela la această măsură și alte companii care trebuie să ramburseze datorii de zeci de miliarde de dolari.

 „Companiile încearcă să reziste furtunii. Majoritatea oamenilor nu cred că prețul petrolului își va reveni câțiva ani de acum încolo”, a spus Michael Lynch, președintele Strategic Energy and Economic Research, care consiliază Organizația țărilor exportatoare de petrol.

Luni, ConocoPhillips a anunțat  că va achiziționa Concho Resources pentru 9,7 miliarde de dolari, cea mai mare preluare din industrie de când prețurile petrolului s-au prăbușit în martie. Cu câteva zile înainte, Chevron a preluat Noble Energy, iar luna trecută Devon Energy a anunțat că va cumpăra WPX Energy cu 2,6 miliarde de dolari.

Cea mai importantă problemă a companiilor petroliere este că activele lor sunt legate de prețurile petrolului și gazelor naturale, care rămân foarte mici. Experții nu se așteaptă la o recuperare completă a cererii de petrol mai devreme de 2022, iar unii analiști susțin chiar că vârful acesteia a fost atins în 2019, iar de acum încolo va fi în scădere constantă pe măsură ce va crește popularitatea mașinilor electrice.

Totodată, companiile petroliere se confruntă cu incertitudini legate în special de preocupările guvernelor privind schimbările climatice, care impun reglementări tot mai dure pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de arderea combustibililor fosili. 

Companiile petroliere europene au început deja să se orienteze către energie regenerabilă (eoliană și solară) pentru a atrage noi investitori, în timp ce companiile americane au rămas în cea mai mare parte pe producția tradițională de petrol. 

La nivel global, consumul zilnic de petrol a scăzut cu peste 6% în septembrie, comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut. Producția de petrol continuă să depășească cererea, menținând stocurile la niveluri ridicate și prețurile scăzute, iar valul doi al pandemiei de coronavirus ar putea reduce cererea de petrol și gaze și mai mult în următoarele luni.

Sursă: New York Times

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday