În ianuarie, în spitalele Covid din SUA, pacienții cu vârste de până la 50 de ani reprezentau 22% din total. Acum ei fac 41%. Marea lor majoritate (97%) sunt nevaccinați, iar acesta poate fi un factor, dar, fără a exista studii care să le susțină statistic afirmațiile, numeroși medici de ATI spun că pacienții nevaccinați de 20 și de 30 de ani sunt cei care acum se îmbolnăvesc mai grav și mai repede decât anul trecut. Este de vină varianta Delta?
Recent, un pacient în vârstă de 28 de ani a murit de Covid-19 la CoxHealth Medical Center din Springfield, Montana. Săptămâna trecută, un student de 21 de ani a fost admis la ATI. În Baton Rouge, Louisiana, adulți tineri cu nici unul dintre factorii de risc obișnuiți pentru formele severe ale bolii (obezitate, diabet) continuă să sosescă în camerele de gardă ale spitalelor. Nu este clar de ce sunt atât de mulți, atât de tineri și, mai ales, de ce dezvoltă o formă atât de gravă a bolii.
Mulți dintre pacienții cu Covid care ajung acum la spital nu sunt doar nevaccinați, sunt mult mai tineri de 50 de ani, o diferență semnificativă față de profilul pacienților Covid din valurile anterioare ale pandemiei și care erau, cei mai mulți dintre ei, în vârstă sau suferind de boli cronice.
Mulți medici suspectează că varianta Delta a coronavirusului, care acum reprezintă în SUA peste 80% din cazurile noi, joacă un rol.
Studiile efectuate până acum sugerează că Delta poate provoca forme mai severe de Covid, dar nu există date care să arate că noua variantă este cumva mai rea pentru tineri.
Unii experți consideră că schimbarea demografică a pacienților Covid este strict legată de procentul mic al tinerilor care s-au vaccinat. Mai mult de 80% din americanii cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani au fost complet vaccinați până acum, față de mai puțin de 50%, în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani.
“Nu cred că există încă dovezi care să arate că Delta provoacă forme mai grave ale bolii la tineri”, a spus dr. Adam Ratner, profesor asociat de pediatrie și microbiologie la New York University Grossman School of Medicine. “Acest lucru poate fi comportamental – o combinație a faptului că deschidem barurile și locurile de distracție, în unele locuri nici nu mai există măști, ceea ce este diferit față de acum un an”, a adăugat el.
Dar recent, varianta Delta a oferit oamenilor de știință o serie de surprize neplăcute, iar întrebările cu privire la virulența acestei tulpini și capacitatea de a provoca o formă mai severă iau o nouă întorsătură. Într-un document intern al CDC, obținut săptămâna trecută de The New York Times, varianta Delta este descrisă ca fiind la fel de contagioasă ca varicela (vărsatul de vânt) și este menționată și capacitatea mai mare “de a provoca forme mai severe de boală” decât Alpha sau tulpinile anterioare ale coronavirusului.
Dr. Cam Patterson de la Universitatea din Arkansas spune că vârsta medie a pacienților Covid internați la UAMS Medical Center în timpul iernii a fost de 60 de ani. Acum a scăzut la 40 de ani. Primul caz de infectare cu varianta Delta în acest spital a fost depistat pe 1 mai, iar până pe 17 iunie aproape toate infectările erau cauzate de Delta. “Tranziția pe care am văzut-o spre pacienții mai tineri și care se îmbolnăvesc mai repede a coincis aproape exact cu apariția variantei Delta aici, în Arkansas”, a spus Dr. Patterson. “Aceasta pentru noi se simte ca o boală cu totul diferită”.
La începutul pandemiei, pacienții intrau în spital după ce petreceau o săptămână sau două acasă cu simptome. Adesea erau tratați în saloane obișnuite și trecea ceva timp înainte de a avea nevoie de intubație sau terapie intensivă, dacă ajungeau într-o astfel de stare. Acum boala evoluează mult mai repede. În continuare sunt pacienți cu factori de risc, așa cum ar fi diabetul, obezitatea sau tensiunea arterială crescută, dar sunt mult mai mulți pacienți tineri care nu au niciunul dintre acești factori.
“Nu am văzut dovezi că Delta ar viza selectiv copii, adolescenți și tineri”, a spus Dr. Peter Hotez, decanul Școlii Naționale de Medicină Tropicală de la Colegiul de Medicină Baylor. “Impresia mea a fost că acest virus este extrem de transmisibil, încât oricine nu este vaccinat este infectat și asta include și tinerii”.
În Statele Unite, varianta Delta a ajuns de relativ puțin timp, iar dovezile privind modul în care se comportă aceasta încă se strâng. Este mai contagioasă și provoacă forme mai grave, sunt de acord experții, iar numărul mare al tinerilor care fac o formă mai gravă poate avea legătură cu faptul că în primăvară au avut prioritate la vaccinare generațiile mai în vârstă, iar după ridicarea restricțiilor generațiile mai tinere și-au asumat mai multe riscuri. În continuare, această ipoteză rămâne în picioare, deși vaccinurile sunt deja disponibile și în SUA și în Europa pentru toate persoanele de peste 18 ani (în unele țări pentru cele de peste 12 ani), de mai bine de câteva luni.
Analiza integrală pe The NY Times
Foto: Unsplash/Priscilla Du Preez
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.