Foto: Giuseppe Conte (premierul Italiei)//Anthony Fauci (epidemiolog-șef Casa Albă)//Donald Trump (președintele SUA)
„Dacă Europa s-a închis spre aproape 95%, noi am făcut-o doar pe jumătate. Apoi, au fost state americane care au respectat cu atenție ghidul de ridicare a restricțiilor, dar și state care nu au făcut-o”, a spus Fauci în timpul unei audieri în fața Congresului, conform CNN.
New York Times (NYT) scrie că Italia a devenit acum un model „imperfect” pentru controlarea virusului. La scurt timp după ce a confirmat primele cazuri, nordul țării a devenit rapid „paria”. Pe 17 martie, președintele american Trump declara: „Ne uităm la ce se întâmplă acum în Italia, nu vrem să ajungem și noi acolo”.
Acum, la 60 de milioane de locuitori, Italia numără 247 de mii de cazuri și 35 de mii de decese. La o populație de peste cinci ori mai mare, SUA au depășit 4,5 milioane de cazuri și 157 de mii de decese.
Revenind în Europa, NYT amintește că Boris Johnson tocmai a amânat o nouă etapă de relaxare a restricțiilor și că Germania și-a avertizat cetățenii să nu se relaxeze prea tare, pentru a controla în continuare situația. În schimb, Giovanni Rezza, șef de departament la Institutul Național italian al Sănătății, poate spune că „La noi, spitalele COVID sunt goale, de vreme ce numărul zilnic de noi cazuri este printre cele mai mici din lume. Am fost foarte prudenți”.
La debutul pandemiei, autoritățile de la Roma au decis să plaseze în carantină întâi orașele, apoi regiuni întregi (de exemplu Lombardia), iar în final – toată țara, deși în sudul teritoriului virusul era mai mult absent. Pe parcursul lockdown-ului, au existat restricții ferme de mișcare, similare cu cele din România (declarația pe propria răspundere).
Apoi, când situația a permis-o, s-a trecut și la ridicarea restricțiilor, dar treptat, în urma unor evaluări făcute din două în două săptămâni. Însă politica generală rămâne prudența. Astfel, parlamentul a votat deja extinderea stării de urgență până pe 15 octombrie, iar guvernul a impus restricții de călătorie pentru cetățenii țărilor mai afectate, între care și România.
Desigur, lockdown-ul a afectat puternic economia, care a pierdut deja 12,4% în trimestrul doi față de primul, conform datelor anunțate de Institutul italian de Statistică. Totuși, scăderile sunt mai mici decât în Franța sau Spania.
Surse alternative: New York Times, CNN.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.