Coșmarul numit Brexit al lui Boris Johnson a revenit în cel mai prost moment posibil, relatează CNN. Analiștii spun că luna iunie a anului 2020 va fi una dintre cele mai importante din primul an oarecum zbuciumat al lui Boris Johnson, în funcția de prim-ministru al Marii Britanii.
Aflat într-un scandal în jurul consilierului său principal, Dominic Cummings, și confruntându-se cu întrebări dificile despre Marea Britanie care înregistrează cel mai mare număr de decese coronavirus din Europa, luna viitoare va fi critică pentru a vedea dacă Johnson își va recăpăta autoritatea pe care o avea la începutul anului 2020.
Iunie este, de asemenea, o lună de pauză în negocierile britanice post-Brexit cu Uniunea Europeană. Johnson, arhitectul Brexitului, și-a asumat angajamente atât de ferme pentru a nu prelungi perioada de tranziție, încât pur și simplu nu își poate permite nici o capitulare – mai ales cu problemele sale naționale. Slăbiciunea nu este o opțiune.
Iată cum stau lucrurile: Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie. De atunci, a fost într-o perioadă de tranziție în care respectă în continuare regulile UE în schimbul desfășurării în mod obișnuit a afacerilor, în special a comerțului.
Rațiunea perioadei de tranziție a fost crearea unui spațiu în care ambele părți să poată negocia în siguranță relația lor viitoare, fără a provoca perturbări întreprinderilor și cetățenilor. Cu toate acestea, perioada de tranziție se încheie pe 31 decembrie, iar surse din ambele părți spun că aceste negocieri nu merg foarte bine.
Pandemia nu a ajutat la impasul politic. Echipele de negocieri nu au reușit să se întâlnească fizic, bazându-se în schimb pe instrumente de videoconferință. Următoarea rundă de discuții începe marți, dar surse din ambele părți au spus că e afectată calitatea negocierilor, deoarece persoanele nu sunt capabile să se despartă de chaturile private și să rezolve problemele spinoase. Și amploarea crizei de coronavirus a umbrit urgența discuțiilor despre Brexit.
Johnson trebuie să-și petreacă acum luna iunie cu un ochi pe negocierile complicate cu cel mai mare bloc comercial din lume, urmărind, de asemenea, răspunsul la cea mai gravă criză de sănătate a țării.
Ambele părți au convenit că luna iunie va fi folosită ca perioadă pentru a reflecta dacă există un acord la vedere sau dacă ar trebui să pună cu respect un glonț pe masa discuțiilor și să se pregătească pentru un scenariu fără acord.
Nici o înțelegere nu este aproape universal acceptată drept cel mai prost rezultat posibil. Economia britanică se bazează foarte mult pe importurile din Europa. Întreruperea totală a acestui comerț ar afecta lanțurile de aprovizionare – ceea ce face ca viața întreprinderilor să fie un iad, cum ar fi producătorii de mașini, care se bazează pe el și ar duce și la deficiențele produselor esențiale, cum ar fi produsele alimentare, pentru consumatori. Numeroase studii au prezis că va fi un impact economic atât asupra gospodăriilor, cât și al națiunii în sine.
În ciuda faptului că nici Marea Britanie și nici UE nu pretind că vor acest rezultat, negociatorii se tem de impasul politic, care devine din ce în ce mai probabil. “UE este lipsită de rațiune, cerând că dacă dorim un acord de liber schimb, atunci costul trebuie să fie în continuare respectarea regulilor UE”, potrivit unui oficial al guvernului britanic, care nu a fost autorizat oficial să vorbească despre negocierilor în curs. “În mod clar, știu că nu putem accepta asta. Dacă am fi făcut-o, care ar fi fost rostul Brexit-ului?” a afirmat aceeași sursă, potrivit CNN.
Marea Britanie spune că va renunța la ambițiile sale pentru comerțul fără tarife cu UE, dacă UE va renunța la condițiile de concurență echitabilă. UE nu este interesată de această idee, deoarece consideră că nu a mai rămas suficient timp în perioada de tranziție pentru a negocia tarifele.
Teoretic, Johnson ar putea cumpăra mai mult timp dacă ar dori să parcurgă acest traseu. Are până la 30 iunie pentru a solicita o prelungire a perioadei de tranziție. Cu toate acestea, ar fi atât de toxic din punct de vedere politic, încât în prezent acest lucru pare de neconceput pentru consilierii lui. Toxicitatea acestei dezbateri Brexit este cea care nu face nicio afacere mai mare, întrucât orice capitulare percepută l-ar atrage pe Johnson în probleme cu susținătorii săi.
În afară de aceasta, pandemia creează o ocazie de a masca impactul negativ considerabil pe care un Brexit fără acord îl poate avea asupra economiei Regatului Unit. „Există o anumită logică de a spune să abordăm ambele perturbări economice simultan”, spune Anand Menon, directorul think tank-ului britanic într-o Europă în schimbare.
„Anumite părți ale economiei vor fi lovite atât de Brexit, cât și de coronavirus”, spune Raoul Ruparel, consilierul Brexit pentru predecesorul lui Johnson, Theresa May. “Dacă Johnson a cheltuit bani guvernamentali pentru a atenua impactul în aceste domenii, s-ar putea găsi într-o opoziție mai mică decât dacă ar cheltui banii pur și simplu pentru a compensa singur impactul Brexitului, deoarece există o unitate mult mai mare între spectrul politic și necesitatea de a cheltui pentru a ajuta recuperarea de la Covid-19 “.
La Bruxelles, statele membre s-au înțeles că nu a existat nicio înțelegere la sfârșitul anului în urmă. „Nu mai suntem investiți emoțional în deciziile Regatului Unit”, a spus un diplomat european cu sediul la Bruxelles. “Este o țară din afara UE, ne concentrăm asupra recuperării coronavirusului”, a spus aceeași sursă.
De ceva vreme, UE a crezut că va face față șocului fără acord mai bine decât Regatul Unit. “UE știe că este într-o poziție mai puternică. Da, nicio înțelegere nu este rea pentru ei, dar este mult mai rău pentru Marea Britanie”, spune Thomas Cole, fost negociator al UE. “Este adevărat că ambele părți sunt suverane egali, dar sunt foarte conștienți că nu trebuie să facă genul de concesii pe care trebuie să le facă Marea Britanie.”
La fel ca în Regatul Unit, coronavirusul ar putea înlesni pe termen lung anumite calcule fără acord. „În mod paradoxal, s-ar putea ca aspectele fără nicio înțelegere să fie mai gestionabile pentru UE”, spune Fabian Zuleeg, directorul executiv al Centrului de politici europene. “Companiile care căutau să-și reducă operațiunile în Europa post-Covid ar putea decide că este mai ușor să închidă complet birourile și fabricile din Marea Britanie. Rezolvă de fapt câteva probleme, în anumite privințe.”
Desigur, niciuna dintre părți nu vrea niciun acord și amândoi spun în continuare presei că s-au angajat să rupă acest impas și să ajungă la o soluție benefică reciproc. Cu toate acestea, vina politică ce se produce în prezent este probabil să se înrăutățească pe măsură ce iunie se scurge, dacă istoria Brexit-ului nu se întâmplă.
Dacă discuțiile se prăbușesc, ambele părți se așteaptă ca cealaltă să caute să arate cu degetele și să joace rolul de victimă. Acest lucru s-ar putea potrivi politic lui Johnson pe termen scurt, întrucât îl interpretează pe liderul curajos care se ridică în fața bullyingului european. Dar, după cum subliniază Menon, lumea post-Covid deja pare un loc dezordonat, imprevizibil.
“Toată lumea este supărată pe China și Dumnezeu știe ce se va întâmpla la alegerile din SUA”, a spus el. “Regatul Unit dorește cu adevărat să aibă o ceartă cu Europa, deoarece iese din pandemie și în viitorul său curajos?”
Așadar, dacă Boris Johnson este serios că nu dorește să evite niciun acord, negocierile sunt înghețate, ambele părți fiind distrase de o pandemie, iar acest termen presant din iunie face un început infernal de vară.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.