Pandemia a schimbat viețile celor care petreceau ore în șir pe drumul către și dinspre locul de muncă. Chiar și după perioada de carantină din primăvară, multe companii preferă să-și lase angajații să lucreze de acasă. Aceste decizii se transpun însă și în activitățile firmelor mai mici, care funcționau în strânsă legătură cu marile centre economice din orașe.
Mai exact, este afectată activitatea restaurantelor fast-food, spălătoriilor de haine, micilor cafenele și magazinelor din zonele unde sunt corporatiști. Toate aceste afaceri sunt nevoite să se reorganizeze rapid. În Marea Britanie, de exemplu, sunt magazine de sandvișuri și cafenele care iau în calcul să își mute activitatea în suburbiile unde locuiesc corporatiștii, pentru că aceștia lucrează acum de acasă.
În același timp va fi afectată și piața imobiliară, în condițiile în care angajații nu vor mai căuta neapărat să locuiască aproape de locul de muncă, dar nu mai au nevoie nici chiar să locuiască în orașele în care se află firma la care sunt angajați. Impactul se simte deja în orașele mari, precum Londra, New York, San Francisco, unde corporatiștii, deși sunt angajați în aceste orașe mari, se mută și lucrează din locuințele lor din orașe mai mici sau mai puțin aglomerate.
Experții consideră că a început astfel un proces de “împrăștiere” a oamenilor, o tendință inversă decât cea de până acum de concentrare în marile orașe.
Analiza integrală: Financial Times
Foto: Unsplash/Nick Staal
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.