Masca de protecție provoacă largi dezbateri și chiar conflicte în numeroase țări ale lumii, cu schimbări de poziție ale liderilor politici și chiar ale experților, care au divizat opinia publică.
BBC face o largă trecere în revistă a cazurilor din SUA în care masca a provocat altercații și chiar încăierări, cel mai des atunci când angajații unor magazine sau restaurante le cer clienților să o poarte.
Covid-19 Behavior Tracker, o aplicație care studiază comportamentul oamenilor în pandemie în diferitele țări ale lumii, arată că atât națiunile asiatice, cât și cele vest europene mai încercate în primul val al epidemiei, au un comportament mult mai responsabil acum.
În Marea Britanie doar 19% fac acest lucru, la care se adaugă încă 12% care spun că poartă masca frecvent. Oricum, 51% dintre britanici mărturisesc că nu poartă masca niciodată, în vreme ce acest procent ajunge la 85% în Suedia, la 80% în Norvegia și la 59% în Olanda.
La polul opus, 94% dintre italieni și 93% dintre spanioli spun că poartă mască tot timpul sau frecvent, atunci când ies în public, procente apropiate de cele din Japonia, Filipine, Mexic sau Singapore.
În Germania, doar 6% din populație refuză să poarte mască, în timp ce 4% spun că o poartă rar.
We are United in our effort to defeat the Invisible China Virus, and many people say that it is Patriotic to wear a face mask when you can’t socially distance. There is nobody more Patriotic than me, your favorite President! pic.twitter.com/iQOd1whktN
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 20, 2020
Experții în domeniul sănătății spun că purtarea măștilor ajută la stoparea transmiterii virusului. Robert Redfield, directorul Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor, a declarat că, dacă toată lumea din SUA ar începe să poarte măști „imediat”, epidemia va fi sub control în două luni.
Cu toate acestea, sfaturile lor cu privire la măști s-au schimbat în ultimele câteva luni și, uneori, au fost contradictorii. La începutul acestui an, oficialii din domeniul sănătății publice le-au spus oamenilor să nu poarte măști pentru a nu provoca o criză, îngrijorați că nu vor exista suficiente materiale de protecție pentru cadrele medicale. Până la sfârșitul primăverii, înțelegerea științifică a virusului și transmiterea acestuia s-au schimbat, la fel și sfaturile pentru public.
Studiul YouGov nu a mai fost actualizat în ultimele trei spătămâni, iar România nu este printre țările monitorizate.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.