La doi ani de la izbucnirea pandemiei de Covid, copiii și adolescenții care parcurg această perioadă au fost numiți “generația corona” în unele cercuri profesionale, și reprezintă o întreagă generație care a ratat doi dintre cei mai buni ani din viață. Dar efectele pe termen lung ale carantinei, ale restricțiilor și ale cursurilor online asupra tinerilor se vor observa probabil abia peste câțiva ani, consideră specialiștii.
Totuși, Studiul Copsy privind pandemia și efectele acesteia asupra psihicului, realizat de Spitalul Universitar Hamburg-Eppendorf, a ajuns la concluzia că tinerii din Germania gestionează situația puțin mai bine acum, în comparație cu al doilea val.
Lecția dureroasă pe care tinerii au învățat-o în timpul pandemiei este una a incertitudinii, datorată faptului că aceștia nu își mai pot face planuri “rezistente la criză”, iar resemnarea apare tot mai des în rândul acestei generații.
În urmă cu un an, medicul pediatru Axel Gerschlauer a avertizat asupra amplorii prejudiciului adus tinerilor și a subliniat că este nevoie de o creștere masivă a numărului de psihoterapeuți. Dar nimic în acest sens nu s-a întâmplat. Pediatrul continuă să observe aceleași plângeri venite de la pacienții săi tineri, pe care le numește “cei trei mari clasici”: tulburări ale somnului, tulburări de alimentație și anxietate. “Există letargie, dezamăgire și o frustrare profundă. Copiilor și tinerilor le este clar că nimeni nu îi va ajuta și nu mai așteaptă niciun sprijin”, mai spune medicul.
În acest moment, școlile sunt printre cele mai afectate de variantele coronavirusului, în special de Omicrom. Potrivit datelor Ministerului Educației, 6% dintre elevi și 3% dintre profesori sunt fie infectați, fie în carantină în acest moment. De doi ani, “politicienii au eșuat“, spune Gerschlauer.
Klaus Hurrelmann, profesor de sănătate publică și educație la universitatea privată germană “Hertie School”, care a studiat tinerele generații timp de zeci de ani, atrage atenția că, din cauza pandemiei, adolescenții și tinerii nu mai dezvoltă sentimente de autocontrol asupra vieții lor: “Tinerii nu mai sunt capabili să-și controleze și să-și planifice propriile vieți și cad astfel într-un hău mental, iar atunci ei au nevoie de sprijin și ajutor. Cu cât tinerii erau mai sensibili, mai pesimiști și mai precauți înainte de pandemie, cu atât sunt mai afectați acum”.
Potrivit cercetătorilor din domeniul psihologiei tinerilor, dacă platformele digitale devin singurul mijloc de stabilire a socializării pe o perioadă de doi ani, acest lucru poate duce la restricții în dezvoltarea personală pe o perioadă la fel de îndelungată.
Hurrelmann spune totuși că din pandemie au rezultat și “câștigători” în rândul copiilor – acei tineri cu o mentalitate ușor adaptabilă la diferite situații, care au interiorizat rapid noile reguli și și-au reorganizat viața de zi cu zi din proprie inițiativă pentru a-și “recăpăta controlul”.
Analiza completă pe Deutsche Welle
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.