Potrivit Moody’s Analytics, familiile cu venituri mari, care nu au fost afectate atât de puternic de pandemie, au economisit bani pe care i-ar fi cheltuit pe călătorii, divertisment sau mese la restaurant. Un al doilea factor important pentru acumularea de economii a fost sprijinul fără precedent acordat de guverne pentru angajați și companii. Fondul Monetar Internațional anunța în noiembrie că guvernele și băncile centrale din întreaga lume au acordat 19.500 de miliarde de dolari pentru a salva țările de la cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune. Prin acest stimul au fost plătite salariile și salvate afacerile aflate în dificultate, permițând unor oameni să economisească în ciuda crizei economice.
Cel mai mult au economisit americanii, circa 2.600 miliarde de dolari (12% din PIB-ul SUA), urmați de Regatul Unit (aproape de 10% din PIB).
Analiștii se așteaptă ca, pe măsură ce restricțiile vor fi ridicate, consumatorii să cheltuiască aproape 2.000 de miliarde de dolari din economiile făcute pe perioada pandemiei, urmând să contribuie considerabil la creșterea economică mondială. “Ne așteptăm că aproximativ o treime din excesul global de economii să fie cheltuit anul acesta, adăugând puțin peste 2% la creșterea PIB-ului global”, a spus Mark Zandi, economist șef la Moody’s Analytics.
Investitorii și economiștii se tem, însă, că un aflux de cheltuieli poate provoca inflație, deoarece ar putea obliga băncile centrale să crească ratele dobânzii și să reducă achizițiile de active mai devreme decât se anticipase.
Analiza integrală pe CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.