Asediul asupra Capitoliului a reprezentat atât punctul culminant al mandatului lui Donald Trump, dar și un catalizator pentru atacurile asupra sistemului electoral american, scrie CNN, care mai afirmă că ziua de 6 ianuarie 2021 “a legitimat folosirea violenței ca instrument de exprimare politică” în rândul a milioane de cetățeni.
Conform publicației americane, acea zi ar putea anticipa o viitoare ruptură democratică mai profundă. Momentul declanșator este considerat îndemnul fostului președinte Donald Trump, care incita o mulțime de susținători să “lupte cu îndârjire” pentru a se opune alegătorilor democrați. Republicanii au înțeles că în viitor se vor putea folosi de violențele de la Capitoliu pentru a legitima o mișcare “împotriva fraudării alegerilor”.
Un an mai târziu, asaltul asupra Congresului, care a întrerupt aproape două secole și jumătate de transferuri pașnice de putere, este un eveniment ce va rămâne în istorie. Dacă 11 septembrie 2001 a fost ziua care a distrus o iluzie veche care stătea la baza puterii SUA, cea conform căreia continentul era imun la atacurile din exterior, 6 ianuarie a dezvăluit că democrația ar putea să nu reziste pentru totdeauna. “Am fost periculos de aproape de a ne pierde democrația”, a declarat pentru CNN Bennie Thompson, democrat din Mississippi, care conduce comisia care cercetează rebeliunea.
“În acest moment, trebuie să decidem ce fel de națiune vrem să fim, una care accept violența politică ca o normă, care permite oficialilor politici să răstoarne dorințele populației, care nu trăiește după lumina adevărului, ci după umbra minciunilor”, a declarat Joe Biden joi după-amiază, aflat în clădirea Capitoliului.
CNN notează că asediul de la Capitoliu a fost precedat de săptămâni de propagandă referitoare la fraudarea alegerilor. Data de 6 ianuarie 2021 era chiar în ziua în care Congresul, sub jurisdicția lui Mike Pence, vice-președinte la acea vreme, trebuia să declare victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale.
“Dacă nu te lupți, nu vei mai avea o țară”, a spus Trump în fața mulțimii care-l susținea. “Vom încerca să dăm republicanilor noștri sentimentul de mândrie și îndrăzneală de care au nevoie pentru a ne lua țara înapoi. Așa că să mergem pe Pennsylvania Avenue”. Trump nu s-a implicat direct în atac, ci a urmărit evenimentele la televizor, din Casa Albă. Timp de trei ore, potrivit noilor dovezi ale Comitetului de investigare a evenimentelor din 6 ianuarie, Trump a refuzat să ceară liderilor manifestației să oprească protestul. Între timp, mai mulți republicani de rang înalt care l-au acuzat inițial pe Trump că ar fi fost de vină pentru atacul asupra Congresului, recent au redevenit susținători ai acestuia.
Doar 27% dintre republicani, într-un sondaj recent al Washington Post, au spus că Trump poartă “o mare parte” de vină pentru 6 ianuarie. În același sondaj, 69% dintre alegătorii lui Trump au spus că Biden nu a fost ales în mod legitim în 2020. O astfel de dezinformare amenință în cele din urmă însăși democrația, deoarece mulți cred acum că alegerile sunt în mod implicit corupte și că orice câștig democrat este ilegitim.
“Acum, noi legi sunt scrise, nu pentru a proteja votul, ci pentru a-l nega. Nu pentru a proteja și pentru a întări democrația, ci pentru că fostul președinte a pierdut, în loc să se uite la rezultatele alegerilor și să spună că au nevoie de alte idei, noi idei, pentru a câștiga mai multe voturi. Nu există o singură dovadă că alegerile nu au fost corecte. Fostul președinte nu a reușit să-și prezinte pledoaria conform căreia alegerile au fost fraudate”, a mai spus Biden în această după-amiază.
“Dacă nu acționăm pentru a ne proteja alegerile, ororile din 6 ianuarie vor risca să devină nu o excepție, ci un etalon”, a declarat liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, săptămâna aceasta.
CNN subliniază că nu este neapărat nevoie ca Trump să încerce să saboteze alegerile din 2024, mai ales dacă popularitatea lui Biden nu crește din nou. Totuși, la un an după asediu, lecția din 6 ianuarie este că ceea ce odată se credea imposibil, se poate întâmpla, iar amenințarea la adresa democrației americane este mai mare acum decât era atunci când Trump și-a îndrumat susținătorii să “lupte cu îndârjire”.
Analiza completă CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.