Vestea avansului economic de 31% (anualizat) în trimestrul trei nu i-a luat prin surprindere pe analiști, care într-adevăr, spun că este una bună pentru întregul sistem de afaceri care a fost lovit de pandemie. Această cifră alimentează campania lui Donald Trump, care pregătise deja afișe cu slogane precum “Cel mai mare PIB din istorie” sau “Mulțumită președintelui Trump, economia SUA crește”.
Lucrurile nu sunt însă exact așa, iar economia americană nu este în cel mai bun moment, așa cum susține Donald Trump. Tocmai de aceea, a cerut Congresului să aprobe un pachet de sprijin economic mai mare decât cel propus de democrații.
Economiștii Bloomberg arată însă că economia nu a crescut de fapt cu 33%, acest avans fiind unul anualizat, adică o proiecție a pasului de 7,4%, cu cât a crescut de fapt pe Trimestrul 3, pentru patru trimestre, cât are un an. Este adevărat, și aceasta este o creștere record în ultimii 70 de ani, dar ea vine după o scufundare de -10% în prima jumătate a anului, semnificativ mai mare decât recuperarea din trimestrul al treilea. Astfel, trebuie specificat că economia americană este de fapt în scădere cu 3,6% de la începutul pandemiei, una dintre cele mai severe contracții postbelice.
Indicele Economic al Rezervei Federale din Chicago, care ține cont de peste 80 de indicatori economici (consum, producție, rata șomajului) a înregistrat o scădere cumulată de 22% în martie și aprilie, urmată de creșteri în următoarele luni, dar care s-au diminuat de la o lună la alta, până la +0,3% în septembrie. Rezultatele financiare bune au fost susținute de redeschiderea economiei și de repornirea consumului, dar producția industrială mai are nevoie de timp pentru a-și reveni, consideră Bloomberg.
Șomajul reprezintă o problemă majoră în SUA. Deși au fost recreate peste șapte milioane de locuri de muncă în mai și iunie, numărul a fost redus în celelalte luni. De exemplu, în ritmul de crearea a slujbelor noi din septembrie, ar fi nevoie de 16 luni pentru ca SUA să revină la numărul locurilor de muncă anterior pandemiei.
Președintele Fed, Jerome Powell, a cerut Congresului să adopte un al doilea pachet de sprijin pentru economie, dar Congresul nu a reușit să ajungă la un acord în această privință, lăsând acest lucru pentru perioada de după alegeri, așa că va mai dura săptămâni sau luni pentru a ajunge la o înțelegere, dacă aceasta va mai avea loc vreodată, comentează Bloomberg.
Între timp, epidemia s-a reaprins în toată țara, amenințând din nou viețile, familiile, economia și locurile de muncă, ceea ce sugerează o creștere mai lentă în viitor, dacă nu chiar o contracție economică suplimentară.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.