BBC a realizat o listă de informații-cheie despre mașinile electrice, în urma anunțului premierului Boris Johnson că Marea Britanie va interzice vânzarea de mașini noi pe benzină și diesel din 2030, cu un deceniu mai devreme decât era planificat.
Cum încarci o mașină electrică acasă?
Răspunsul evident este conectarea la rețea, dar, din păcate, nu este întotdeauna atât de simplu. Mașina poate fi conectată direct la rețeaua electrică de uz casnic, dar problema este că aceasta este lentă. Va dura multe ore pentru a încărca complet o baterie auto – în funcție de mărimea acesteia, între 8 și 14 ore, sau chiar 24 de ore pentru o mașină mai mare. O opțiune mai rapidă este instalarea unui punct de încărcare rapidă la domiciliu. Guvernul britanic plătește până la 75% din costul instalării.
Care sunt costurile încărcării mașinii electrice la domiciliu?
Vehiculele electrice prezintă într-adevăr avantaje în ceea ce privește costurile față de benzină și motorină. Este semnificativ mai ieftin să încarci o mașină electrică decât să umpli un rezervor de combustibil. Costul va depinde de mașină, dar și de tariful pentru care optează fiecare client.
Majoritatea producătorilor recomandă în Marea Britanie trecerea la pachetele cu energie mai ieftină pe timp de noapte. Se estimează că un șofer va plăti în plus pentru electricitate între 450 și 750 de lire pe an.
Există puncte de încărcare publice?
O mulțime de mașini electrice noi au acum instalate aplicații care direcționează șoferul către cel mai apropiat punct de încărcare. Dacă nu, există o serie de site-uri web și aplicații cu astfel de baze de date.
În Marea Britanie, există deja peste 30.000 de stații de încărcare, mai multe decât stațiile de benzină. Aproximativ 10.000 de puncte de încărcare noi au fost adăugate chiar în 2019. Câțiva producători, în special Tesla, oferă contra cost acces la stații de încărcare foarte rapidă (80% în doar 30 de minute).
Cât de departe poate merge o mașină electrică?
Din nou, răspunsul depinde de mașină. Iată o listă orientativă:
- Tesla Model 3 LR – 560km
- Renault Zoe – 544 km
- Jaguar I-Pace – 470km
- Kia e Niro – 453 km
- Tesla Model 3 SR – 409 km
- Nissan Leaf e – 384 km
- Opel Corsa e- 336km
- Hyundai IONIQ – 310 km
- BMW i3 120Ah – 293km
- Honda e – 201km
Este de așteptat ca autonomia vehiculelor electrice să crească constant pe măsură ce tehnologia bateriilor se îmbunătățește.
În cât timp se degradează bateria?
Majoritatea bateriilor electrice ale mașinilor au la bază litiu, la fel ca bateria telefonului mobil. Și, tot ca aceasta, cea de la mașină se va degrada în timp. Asta înseamnă că autonomia se va reduce. Este util de verificat dacă producătorul oferă o garanție a bateriei. Mulți o fac, iar termenul este de opt până la 10 ani.
Sursă: BBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.