Iowa are puțin peste trei milioane de locuitori și doar 6 electori, din cei 538 care vor decide președintele SUA. Este însă unul dintre câmpurile de bătălie electorală (așa-numitele Swing States) care nu sunt tradițional adjudecate de unul dintre cele două partide mari, iar la alegerile prezidențiale rezultatul este de regulă strâns. Emoția susținătorilor lui Joe Biden nu este așadar legată strict de cei șase electori pe care i-ar putea pierde în Iowa (în sistemul american, cel care iese pe primul loc într-un stat ia toți electorii din statul respectiv) ci faptul că o greșeală de măsurare în Iowa ar putea indica un rezultat greșit al sondajelor în toate statele în care acestea indică acum un rezultat apropiat.

Care sunt Swing States și ce arată ultimele sondaje?

O medie a ultimelor sondaje, realizate de siteul Fivethirtyeight.com (specializat în analize sociologice) arată următoarea situație în statele care mai pot oferi surprize:

Stat Trump Biden
Michigan

+8,2%

Wisconsin

+8%

Nevada

+6%

Pennsylvania

+5,3%

Arizona

+3,1%

Florida

+2,4%

North Carolina

+1,9%

Georgia

+0,8%

Ohio Egalitate

Egalitate

Texas

+1,3%

Iowa

+1,8%

Montana

+7,1%

South Carolina

+7,9%

Alaska

+8,4%

Missouri

+9%

Statele marcate cu bold în tabelul de mai sus au împreună 134 de electori, dar chiar dacă le câștigă pe toate șapte, Donald Trump (pe lângă cele tradițional republicane) tot mai are nevoie și de Pennsylvania, unde Biden are un avans de cinci procente.

De ce greșesc sondajele și cum se poate da totul peste cap?

În 2016 erau șase state în care sondajele dădeau un rezultat strâns, iar Donald Trump le-a câștigat pe toate. Deși Hillary Clinton a avut un avans de trei milioane de voturi la nivel național (pe simulările de acum Biden are cel puțin dublu la votul popular) ea a pierdut la votul pe electori, singurul care contează.

Motivul pentru care sondajul Selzer este problematic pentru democrați și dă speranță republicanilor, este tocmai istoria acestuia. Acum patru ani, ultimul sondaj Selzer l-a dat pe Trump câștigător cu șapte procente în Iowa. Trump a câștigat cu un avans de 9. CNN arată că există numeroase motive pentru care sociologii pot greși, pornind de la răzgândirea votanților pe ultima sută de metri și până la declararea în sondaj a unei alte intenții de vot decât cea reală, în condițiile în care acțiunile președintelui Trump nasc numeroase controverse.

Caracteristica specială a alegerilor din acest an o reprezintă votul în avans, fie prin poștă, fie direct (în SUA secțiile de votare sunt deschise cu între 5 și 40 de zile înainte de 3 noiembrie, de la stat la stat). Până azi, 2 noiembrie, au votat deja 94 de milioane de americani, dintr-o prezență estimată de 150 de milioane, probabil cea mai mare din istoria SUA. Fiind vorba de mai mult de jumătate din totalul voturilor (există chiar o controversă legată de valabilitatea sau nu a voturilor venite prin poștă după data de 3 noiembrie) este extrem de puțin probabil ca rezultatul alegerilor să fie anunțat sau măcar proiectat încă de mâine noapte, așa cum se întâmplă de obicei.

Sursa datelor: Fivethirtyeight.com, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday